Aktivistički investitor Elliott Investment Management zauzeo je značajnu vlasničku poziciju u nemačkoj kompaniji Fresenius SE & Co. sa ciljem da se repozicionira ova velika zdravstvena kompanija, prenosi Bloomberg.

Ovaj potez, koji još uvek nije zvanično objavljen jer Elliott nije stekao tri odsto akcija, povećava izglede za razbijanje ove kompanije na delove čiju strukturu mnogi akcionari smatraju previše složenom i neefikasnom.

Ova kompanija izgubila je dve trećine vrednosti u poslednjih pet godina, bez vidljivijih pomaka od strane uprave kako bi se situacija promenila.

Fresenius ima četiri glavna poslovna segmenta: diviziju za intravenske lekove Kabi, bolnički lanac Helios, udeo od 32 odsto u američkoj klinici za dijalizu Fresenius Medical Care, te većinski udeo u Vamedu, koji upravlja izgradnjom i radom zdravstvenih centara.

Slične akcije Elliott je vodio u još nekim nemačkim kompanijama, poput Thyssenkrupp-a i SAP-a, ali bi ovde posao mogao biti mnogo teži usled činjenice da kompanijom upravlja fondacija Else Kroener koja se u prošlosti protivila svim promenama strukture kompanije.

Akcije Freseniusa skočile su na jučerašnjem trgovanju 4,5 odsto na 21,6 evra, dok su se pre samo dve godine nalazile na nivou od oko 40 evra.

Izvor: Bloomberg, Momentum