Akcije Boinga snažno su porasle u ponedeljak u pred-trgovanju nakon što je proizvođač aviona obezbedio narudžbinu od 52 milijarde dolara za širokotrupni model 777-X, dok mediji špekulišu da se Kina priprema da otvori put za prodaju novih aviona 737 Max na ovom najvećem svetskom tržištu aviona.

Emirates Airlines je ovog vikenda na sajmu u Dubaiju naručio 100 širokotrupnih aviona model 777-X, potvrdile su ove kompanije, u ugovoru vrednom oko 52 milijarde dolara po kataloškim cenama. Ova avio-kompanija će takođe kupiti još pet Boeing-ovih 787 Dreamliner-a, čime se ukupan obim narudužbina za izradu ovog aviona povećao na 35.

Niskotarifna avio-kompanija FlyDubai je takođe naručila još 30 komada 787 Dreamlinera, što će joj biti prvi širokotrupni modeli, dok je turski prevoznik SunExpress naručio 45 modela 737 Max, sa opcijom za još 45 aviona, s obzirom na planove da udvostruči svoju flotu u narednoj deceniji.

Kada je u pitanju otvaranje kineskog tržišta, Bloomberg piše da će ovo biti tema ovonedeljnog sastanka Sija i Bajdena u San Francisku, ali da neće biti objavljene formalne narudžbine za model 737 Max. Kina je obustavila narudžbine ovog Boeing-ovog modela pre četiri godine nakon dve velike nesreće, dok su kineski avio-prevoznici obustavili narudžbine od 2017. godine posle rastućih tenzija između kineskih i američkih vlasti.

Akcije Boeing-a u pred-trgovanju beleže rast od 3,5 odsto na 203,4 evra, nakon što su u 2023. porasle oko tri dsto.

Izvor: TheStreet, Momentum