Američka logistička kompanija, FedEx, objavila je kvartalne rezultate i dala poslovna očekivanja za fiskalnu 2024. godinu koja su bila ispod očekivanja tržišta, uprkos nastavku trenda smanjenja troškova koji kompanija sprovodi usled pada tražnje.

Prihod kompanije u fiskalnom četvrtom kvartalu pao je 10,2 odsto na 21,9 milijardi dolara, što je bilo ispod konsezusa od 22,66 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila je 4,94 dolara, iznad očekivanja od 4,87 dolara.

FedEx sprovodi intezivan program smanjenja troškova pošto se industrija suočava sa kontinuiranim padom prometa nakon dve godine rastuće tražnje podstaknute pandemijom.

Uprava kompanije u fiskalnoj 2024. godini očekuje prilagođeni EPS od 16,5-18,5 dolara, što je na sredini raspona ispod očekivanja tržišta od 18,31 dolar.

FedEx-ova Express divizija posebno je pogođena padom tražnje. Tokom pandemije došlo je do ekspanzije poslovanja nakon što je zagušenje luka primoralo špeditere da koriste skuplji vazdušni transport. Nakon ovog perioda, pomorske isporuke su se vratile u normalu, a komercijalni avio-prevoz je pojačao cargo operacije, primorajući FedEx i ostale kompanije iz sektora da smanjuju broj letova i parkiraju deo flote.

Kako bi popravila profitabilnost, kompanija je prošle godine najavila plan ušteda vredan četiri milijarde dolara u okviru koga je otpušteno 29 hiljada radnika. Pored ovoga, kompanija planira da uštedi dodatne dve milijarde dolara integrišući dve različite mreže isporuke.

Profitabilnost FedEx-a uveliko zaostaje za američkim rivalom, UPS, uprkos činjenici da su radnici ove kompanije organizovani u sindikat i primaju mnogo veće nadnice. Očekuje se da bi FedEx mogao izvući neke koristi od najavljenog štrajka radnika UPS-a počev od 1. avgusta.

Akcije FedEx-a sredinom trgovačkog dana beleže neveliki minus od nepunih jedan odsto na 229,4 dolara, nakon što su bile u minusu skoro tri procenta.

Izvor: Bloomberg, Momentum