Američka špediterska kompanija FedEx zabeležila je veliki pad akcija nakon što je kompanija objavila kvartalne rezultate poslovanja koji su pokazali da u segmentu avio-prevoza slede korenite promene.

Volatilni makroekonomski uslovi, sporije obnavljanje zaliha maloprodaja i smanjena potražnja najvećeg klijenta divizije Express, američke poštanske službe (USPS) – koja je preusmeravala više paketa sa avio-usluga sa većom maržom na isplativije zemaljske usluge – pogodili su poslovanje avio-transporta.

Operativni profit Express divizije pao je 60 odsto, što je ukupan profit kompanije oborilo ispod konsenzusa. Analitičari su očekivali da će inicijative kompanije u pogledu smanjenja troškova koje su najavljivane ranije neutralisati pad poslovanja sa USPS-om.

Kompanija je juče saopštila da pregovara o obnavljanju ugovora sa poštom sa ciljem da poboljša profitabilnost poslovanja ali su analitičari ostali skeptični u pogledu poboljšanja na ovom polju.

FedEx je u fiskalnom drugom kvartalu ostvario prilagođenu dobit po akciji (EPS) od 3,99 dolara, što je bilo ispod konsenzusa od 4,20 dolara, dok je prihod pao 2,6 odsto na 22,2 millijarde dolara, ispod očekivanja od 22,43 milijarde dolara.

Kompanija na nivou fiskalne 2024. godine očekuje pad prihoda niskom jednocifrenom stopom umesto ranije očekivane nulte stope rasta. Prilagođeni EPS se očekuje u rasponu 15,35-16,85 dolara umesto ranije očekivanih 15,10-16,60 dolara.

Akcije FedEx-a na početku trgovanja beleže pad vrednosti od 10 procenata na oko 250 dolara.

Izvor: Reuters, Momentum