Američka logistička kompanija, FedEx, povećala je juče poslovna očekivanja za fiskalnu 2023. godinu uprkos slabim uslovima na tržištu, nakon što je potvrdila da plan smanjivanja troškova u diviziji globalnih isporuka ide po planu.

FedEx već neko vreme sprovodi program redukcije troškova zatvaranjem uslužnih mesta, otpuštanjem radnika, smanjivanjem letova, prizemljenjem aviona i otkazivanjem nedeljnih isporuka u udaljenim oblastima koje su smanjivale profitabilnost.

Nakon velike ekspanzije poslovanja koja je došla sa pandemijom, kompanija se suočava sa potrebom da uravnoteži troškove i kapacitete sa smanjenom potražnjom za svojim uslugama u poslovnom ambijentu koji je narušen ratom u Ukrajini, skorašnjom krizom poverenja u banke i rastućim recesionim pritiscima.

FedEx sada očekuje da u fiskalnoj godini koja se završava 31. maja prilagođeni profit po akciji (EPS) dostigne 14,6-15,2 dolara, daleko iznad konsenzusa od 13,56 dolara i ranije prognoze uprave od 13-14 dolara.

Prilagođeni profit u trećem fiskalnom kvartalu koji je završen 28. februara dostigao je 865 miliona dolara odnosno 3,41 dolar po akciji što je uprkos padu za četvrtinu bilo iznad konsenzusa od 2,74 dolara.

Prihod se spustio šest odsto na 22,2 milijarde dolara i bio je ispod očekivanja od 22,74 milijarde dolara.

Pad prihoda došao je kao posledica smanjenog obima prometa dvocifrenim stopama u svim divizijama kompanije. Međutim, FedEx je zahvaljujući redukcijama u troškovima uspeo da ostvari veći prihod po isporučenom paketu.

Uprava očekuje da i u tekućem kvartalu tržišni uslovi negativno utiču na prihod i operativni profit kompanije, pa će i tokom ovog perioda fokus biti na smanjivanju troškova. Kompanija očekuje da okonča poslovnu godinu sa 25 hiljada manje radnika, što je pad od 4,6 odsto na godišnjem nivou.

Akcije FedEx-a u pred-trgovanju beleže skok od 11,7 odsto na 228 dolara, nakon skoka od 4,5 odsto u jučerašnjem redovnom trgovanju.

Izvor: Bloomberg, Momentum