Američki prodavac sportske opreme, Foot Locker, zabeležio je snažan rast akcija na današnjem trgovanju nakon što su kvartalni rezultati došli iznad očekivanja, a kompanija podigla izglede za fiskalnu godinu.

Tokom fiskalnog trećeg kvartala kompanija je zabeležila pad prihoda od 8,6 odsto na 1,99 milijardi dolara, dok je pad prodaje mimo kursnih razlika iznosio 10 procenata. Prodaja je bila neznatno iznad konsenzusa od 1,96 milijardi dolara.

Prodaja u postojećim radnjama pala je za 8,0 odsto (konsenzus -9,9 odsto), usled slabijeg potrošačkog sentimenta, promene u miksu snabdevača i negativnog efekta od repozicioniranja radnji Champs Sport od tri odsto.

Bruto margina je pala 470 baznih poena, usled većih rasprodaja, troškova zakupa i krađa. Prilagođena dobit po akciji (EPS) od 0,30 dolara bila je iznad konsenzusa od 0,22 dolara.

Foot Locker poboljšao očekivanja za prodaju u fiskalnoj godini

Foto: Foot Locker

Trgovačke zalihe porasle su na godišnjem nivou 10,5 odsto na 1,9 milijardi dolara, uključujući i uticaj od 6,0 odsto strateškog povlačenja robe kako bi se kompanija bolje pripremila za prazničnu sezonu. Uprava kompanije očekuje da na kraju fiskalne godine zalihe budu nepromenjene ili nešto niže na godišnjem nivou.

Tokom kvartala je isplaćena dividenda od 0,40 dolara po akciji odnosno ukupno 38 miliona dolara, a kao što je ranije najavljeno do daljeg će biti suspenovana kako bi se podržale dugoročne strateške alternative.

Kompanija je poboljšala izglede na nivou fiskalne godine zahvaljujući „snažnim rezultatima“ tokom početka praznične sezone. Na nivou fiskalne godine sada se očekuje pad uporedive prodaje od 8,5-9,0 odsto u odnosu na ranije očekivani pad od 9-10 odsto. Prilagođena dobit po akciji se očekuje u rasponu 1,30-1,40 dolara u odnosu na ranije prognoziranih 1,30-1,50 dolara.

Na nivou tekućeg kvartala očekuje se pad uporedive prodaje od 7-9 odsto u odnosu na konsenzus od 10,1 odsto.

Kompanija je najavila ulazak na indijsko tržište preko lokalnih lanaca Metro Brands i Nykaa Fashion, kao i marketinško partnerstvo sa NBA sa kojom saradnja seže daleko u prošlost.

Akcije Foot Locker-a sredinom trgovačkog dana beleže rast od 16,7 odsto na 27,8 dolara.

Izvor: Bloomberg, Foot Locker, Momentum