Američki prodavac sportske opreme, Foot Locker, pretrpeo je drastičnu korekciju u ceni akcija nakon što je kompanija ostvarenje strateškog plana pomerila dalje u budućnost.

Ambiciozni plan koji je kompanija predstavila investicionoj javnosti u martu prošle godine, prema sadašnjim očekivanjima uprave biće postignut dve godine kasnije, tek u 2028, što sugeriše sporiji oporavak profitnih margina koje trpe usled povećanih promotivnih prodaja.

Kompanija je navela da je strategija „Lace Up“ poboljšala digitalni segment poslovanja i popravila obim prodaje po punim cenama, iako je morala da posegne za rasprodajama kako bi smanjila zalihe. Foot Locker je nastavio da smanjuje zavisnost od NIKE-a pa je prodaja ostalih brendova u četvrtom tromesečju dostigla 40 odsto u odnosu na 37 procenata prethodne godine.

Uprava kompanije je najavila da zasad neće obnoviti dividendu suspendovanu prošle godine, te da očekuje „još jednu godinu značajnih ulaganja“, signalizirajući da će slabiji popusti početkom godine smanjiti tražnju.

Kompanija očekuje stagnaciju prodaje u fiskalnoj 2024. godini 

Izvor: Foot Locker

„Biće potrebno neko vreme da se očekivanja potrošača prebace sa aktuelnih promotivnih cena… Stoga očekujemo pritisak na profitne margine tokom prvog fiskalnog kvartala“, navela je uprava kompanije.

Foot Locker u tekućoj godini očekuje prilagođenu dobit po akciji (EPS) od 1,50-1,70 dolara, znatno ispod konsenzusa od 1,93 dolara. Rast prodaje u postojećim radnjama se očekuje u rasponu 1-3 odsto iznad konsenzusa od 0,7 odsto, dok je rast ukupne prodaje projektovan u rasponu između -1 i 1 odsto.

Kada su u pitanju rezultati u fiskalnom četvrtom kvartalu, prihod je porastao dva odsto na 2,38 milijardi dolara i bio je iznad konsenzusa od 2,28 milijardi dolara, dok je prilagođeni EPS od 0,38 dolara bio iznad konsenzusa od 0,32 dolara. Zalihe kompanije na kraju fiskalne godine pale su 8,2 odsto na 1,5 milijardi dolara.

Akcije Foot Locker-a pale su na današnjem trgovanju 29,4 odsto na 24,2 dolara i nose minus od oko 44 odsto u poslednjih godinu dana.

Izvor: Reuters, Foot Locker, Momentum