Američki prodavac sportske opreme, Foot Locker, objavio je još jedan kvartalni pad prihoda, te smanjio poslovne izglede drugi put u ovoj godini nakon što su potrošači postali oprezni prilikom kupovine sportske odeće i obuće.

Kompanija je u fiskalnom kvartalu koji je završen 29. jula ostvarila pad prihoda od 9,9 odsto na 1,86 milijardi dolara, što je bilo neznatno ispod konsenzusa od 1,88 milijardi dolara.

Uporediva prodaja pala je 9,4 odsto što je kompanija pripisala „tekućim slabostima potrošača“ i promenama u miksu snabdevača.

Prilagođena dobiti po akciji (EPS) bila je u skladu sa očekivanjima od četiri centa, dok je profitna margina pala 4,6 procentnih poena usled većih promotivnih prodaja i krađa.

U poslednja dva kvartala kompanija je u velikoj meri bila primorana da se oslanja na rasprodaje kako bi podstakla prodaju jer je njen primarni kupac, koji je u rangu niskih ka srednjim primanjima, smanjio potrošnja za diskrecionu robu poput odeće i obuće.

Kompanija se i dalje suočava sa visokim zalihama koje su na kraja kvartala iznosile 1,8 milijardi dolara i bile su veće za 11 odsto na godišnjem nivou što je ipak napredak u odnosu na rast od 25 odsto na kraju prethodnog kvartala.

Foot Locker smanjio očekivanja za prodaju drugi put u pet meseci 

Uprava je drugi put smanjila poslovna očekivanja i sada očekuje pad prodaje u fiskalnoj godini od 8-9 odsto u odnosu na raniju prognozu pada od 6,5-8,0 odsto. Pad prodaje u postojećim radnjama se očekuje na nivou 9-10 odsto u odnosu na raniju prognozu pada od 7,5-9,0 odsto.

Prilagođeni EPS se očekuje na nivou 1,30-1,50 dolara u odnosu na ranijih 2,00-2,25 dolara.

„U julu smo primetili pogoršanje trenda te prilagođavamo naše izglede za 2023. kako bismo omogućili da se bolje takmičimo za cenovno osetljive kupce, dok se i dalje oslanjamo na strateške investicije koje pokreću naš Lace Up plan“, naveli su iz uprave.

Tokom kvartala kompanija je isplatila dividendu od 0,40 dolara po akciji (ukupno 37 miliona dolara) i nije sticala sopstvene akcije. Kako bi ojačala bilanse radi ostvarenja dugoročnih strateških ciljeva, uprava kompanije je donela odluku da pauzira plaćanje dividende od oktobra ove godine.

Akcije Foot Locker-a pale su na današnjem trgovanju 29,1 odsto na 16,5 dolara, dok od početka godine beleže minus od 56 odsto.

Izvor: CNBC, Foot Locker, Momentum