Američki prodavac sportske opreme, Foot Locker, objavio je kvartalne rezultate poslovanja ispod očekivanja i dodatno smanjio prognozu za tekuću fiskalnu godinu što je dovelo do drastičnog pada cene akcija ali i korekcije u vrednovanju predstavnika čitavog sektora.

Prihod kompanije u fiskalnom kvartalu koji je završen u aprilu pao je 11,5 odsto na 1,93 milijarde dolara, što je bilo ispod konsenzusa od 1,99 milijardi dolara.

Uporediva prodaja pala je 9,1 odsto, pre svega usled makroekonomskih okolnosti, ali i promene miksa snabdevača i repozicioniranja prodavnica Champs Sports.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila je 0,70 dolara i bila je ispod očekivanja od 0,78 dolara.

Bruto margina pala je 400 baznih poena usled većih rasprodaja u odnosu na prošlogodišnje rekordno niske diskontne prodaje, manje posećenosti prodavnica i većih troškova vezanih za krađu.

Foot Locker je smanjio prognozu godišnjeg rasta nakon tri meseca

Izvor: Foot Locker

Iz uprave su naveli da su „predvideli povećanje rasta u aprilu… iako su se trendovi poboljšali, nisu se poboljšali ni izbliza u onoj meri u kojoj su očekivali, a ta slabost se nastavila i u maju“.

Kompanija je smanjila poslovne izglede za tekuću fiskalnu godinu. Iz uprave sada očekuju pad uporedive prodaje od 7,5-9,0 odsto u odnosu na prethodno očekivanje pada od 3,5-5,5 odsto.

Takođe, značajno su umanjenje prognoze u pogledu profitabilnosti. Uprava sada očekuje prilagođeni EPS od 2,00-2,25 dolara u odnosu na raniju prognozu od 3,35-3,65 dolara.

Akcije Foot Locker-a stropoštale su se u petak 27,2 odsto na 30,2 dolara, dok su ostali predstavnici u sektoru pretrpeli pad između tri i devet procenata.

Izvor: Reuters, Foot Locker, Momentum