Akcije nemačkog Freseniusa oštro su pale na današnjem trgovanju nakon što je kompanija dala slabe izgleda za tekuću poslovnu godinu, dok su loši rezultati iz 2022. i nova promena u korporativnoj strategiji raspršili nade za temeljni zaokret pod novim rukovodstvom.

U sinoćnjem saopštenju kompanija je navela da je odustala od dugoročne politike kontinuiranog podizanja dividendi kao deo novog „rigoroznog“ finansijskog okvira. Dividenda za prošlu godinu ostala je nepromenjena na 0,92 evra po akciji.

Fresenius je takođe najavio da bi operativni profit (EBIT) ove godine mogao pasti čak deset procenata, što je refleksija problema koji su bili evidentni i u prošloj godini kada su se akcije spustile na 16-ogodišnji minimum.

Neto profit u prošloj godini je pao za 25 odsto na 1,37 milijardi evra, zbog „izazovnog makroekonomskog okruženja sa povećanom neizvesnošću, opštom inflacijom troškova, nedostatkom osoblja, poremećajima u lancima snabdevanja i povećanim troškovima energenata“. Očekuje se da će većina ovih faktora nastaviti da pritiska dobit i u tekućoj godini. Operativni profit je pao 22 odsto na 352 miliona evra, duboko ispod prognoza analitičara.

Fresenius je takođe naveo da neće prodati vlasnički udeo od 32 odsto u američkoj kompaniji za usluge dijalize Fresenius Medical Care (FMC), što je mera koja je mogla smanjiti visoku zaduženost kompanije. Neto dug Freseniusa iznosio je 3,65x EBITDA na kraju 2022. godine što je iznad iznad ciljanog raspona 3-3,5x EBITDA.

Umesto ovog poteza, Fresenius će promeniti pravni statuc FMC-a u akcionarsko društvo što će mu dati više operativne slobode, dok će vlasnički udeo knjižiti kao finansijsko ulaganje.

Akcije Freseniusa sredinom trgovačkog dana beleže minus od tri odsto na 28 evra, dok su se akcije FMC-a oporavile 13 procenata na nepuna 42 evra.

Izvor: Investing, Momentum