Adidas je dobio narudžbine u vrednosti većoj od 508 miliona evra za četiri miliona pari neprodatih patika brenda Yeezy, što je bolje od „najoptimističnije prognoza kompanije“, objavio je Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ovaj list dalje navodi da bi snažna tražnja za prvu seriju online prodaje mogla spasiti kompaniju od sprovođenja velikih otpisa preostalih zaliha.

Adidas je prestao da prodaje Yeezy patike oktobra prošle godine nakon što je prekinuo saradnju sa reperom Kanje Vestom posle serija njegovih antisemitskih ispada.

Ova visokoprofitabilna linija proizvoda pogodila je prodaju kompanije u prvom tromesečju sa oko 440 miliona dolara.

Međutim, snažna potražnja za neprodatim patikama razvejala je strahove da su Vestovi ispadi i odsustvo marketinga u skoroj prošlosti učinili Yeezy brend previše toskičnim, navodi FT.

Adidas nije komentarisao ove navode s obzirom da će kompanija u skoroj budućnosti, 3. avgusta, objaviti kvartalne i polugodišnje rezultate poslovanja.

Kao što je ranije ova kompanija najavila, deo prihoda od prodaje doniraće organizacijama koje se bore protiv antisemitizma i rasizma.

Adidas koji je u tekuću godinu ušao sa novom upravom najavio je gubitak u poslovanju pre nego što je doneta odluka da se ipak rasprodaju preostale zalihe Yeeze brenda.

Akcije Adidasa oporavile su se na današnjem trgovanju 0,8 odsto na 174,1 evro.

Izvor: Reuters, Momentum