Odbor direktora ruskog Gazproma sazvao je vanrednu skupštinu akcionara za 30. septembar, a glavna tačka dnevnog reda je usvajanje međudividende na osnovu rezultata iz prvih šest meseci tekuće godine.

Odbor je predložio dividendu u visini od 51,03 rublje po akciji odnosno ukupnu isplatu od 1.208 milijardi rublji (20,26 milijardi dolara).

Kompanija je u prvih šest meseci ostvarila profit od 2,50 hiljada milijardi rublji (41,75 milijardi dolara), a uprava je naglasila da je ovaj rezultat ostvaren uprkos sankcijama i nepovoljnom spoljnom okruženju, te da je neto dug smanjen na minimum. Kompanija je u celoj prošloj godini ostvarila profit od 2,49 milijardi rublji.

U maju ove godine uprava je predložila isplatu rekordne dividende od 52,53 rublje po akciji, ali voljom većinskog akcionara ova odluka nije usvojena. Tada je navedeno da će se kompanija „fokusirati na rusku regionalnu gasifikaciju, pripremu za grejnu sezonu i plaćanje povećanih poreza“. Kompanija je poslednji put preskočila isplatu redovne dividende 1998. godine tokom velike krize.

Akcije Gazproma na Moskovskoj berzi skočile su danas 22 odsto na 249 rublji, ali su od početka godine i dalje u minusu od 27,3 odsto.

Izvor: Gazprom, Momentum