Kao i u proteklih nekoliko kvartala, objava tromesečnih rezultata poslovanja kompanije NVIDIA je centralna tema nedelje, a verovatno i meseca s obzirom na značaj ove kompanije koji ima na polju primene generativne veštačke inteligencije (AI).

Pre tačno godinu dana, objavom rezultata za fiskalni prvi kvartal NVIDIA je označila početak snažnog rasta tehnoloških sektora, a naročito izdanja koja se na bilo koji način mogu povezati sa AI. Od tada su akcije ove kompanije porasle 2,5 puta, ali su investicioni fundamenti postali atraktivniji s obzirom na pravu ekspanziju poslovanja koja je usledila.

Analitičari očekuju da je NVIDIA u periodu februar-april ostvarila prihod od 24,57 milijardi dolara u odnosu na 7,19 milijardi dolara prošle godine, dok se dobit po akciji (EPS) očekuje na nivou od 5,57 dolara (prošle godine 1,09 dolara).

Očekuje se nastavak ekspanzije poslovanja (prihodi u mlrd USD)

Izvor: WSJ

Sudeći po objavama u prethodnim kvartalima da bi se akcija zadržala na postojećem nivou ili nastavila rast neće biti dovoljno da se zadovolje ovi očekivani rezultati, već dobrano nadmaše. To isto važi i za očekivanu prognozu prihoda u tekućem kvartalu čiji prag je trenutno postavljen na 26,84 milijarde dolara što implicira „usporavanje“ rasta na godišnjem nivou na skoro 100 procenata.

U celoj fiskalnoj 2025. godini očekuju se prihodi na nivou od 113,2 milijarde dolara i dobit od 58,6 milijardi dolara što implicira očekivani PE racio od 40,7x.

Iako analitičari na tržištu listom očekuju odličnu objavu, proteklih dana su počeli da provejavaju rizici koji se tiču kratkoročnog pada u tražnji za aktuelnim AI čipovima kompanije s obzirom da će se uskoro pojaviti novi, napredniji model. Tako su mediji preneli da je jedan od najvećih klijenata Amazon „gotovo u potpunosti“ prešao na narudžbine zasnovane na Blackwell arhitekturi, a ovi čipovi će biti isporučivani tek u četvrtom kvartalu.

Takođe, ulagači bi trebalo da obrate pažnju i na stanje u lancima snabdevanja s obzirom da je uprava kompanije napomenula da bi lansiranje čipa na novoj arhitekturi (B100) moglo dovesti do nestašica kasnije tokom godine.

Kompanija je u proteklom kvartalu imala izrazito skroman doprinos kineskog tržišta u ukupnim prihodima (5-6 odsto), nakon pooštravanja američkih sankcija. Uprava kompanije i u fiskalnom prvom kvartalu ne očekuje veće promene, nakon što su kineski klijenti bili značajni u ukupnim prihodima u fiskalnim 2023. i 2024. godini (udeo u prihodima od 19 odnosno 14 odsto, respektivno).

Akcije kompanije završile su jučerašnji dan na rekordnom nivou od 953,9 dolara i od početka godine nose prinos od oko 93 odsto.

Izvor: WSJ, NVIDIA, Momentum