Protekla sedmica donela je veliki rast svetskih berzi pre svega usled smirivanja situacije na bankarskom tržištu ali i inflatornih podataka u evrozoni i SAD koji pokazuju trend smanjivanja inflacije.

Američki berzanski indeksi porasli su u nedelji više od tri procenta, a Nasdaq je u prvom tromesečju ostvario najjači skok u postpandemijskom periodu. Nemačko tržište kapitala neutralisalo je čitav pad izazvan bankarskom krizom nakon što je reperni indeks DAX u nedelji porastao 4,5 odsto.

Uprkos rastu bazne inflacije u martu, činjenica da je ukupna inflacija u evrozoni pala ispod očekivanja i nivoa od sedam odsto ohrabrila je investitore. Zamah optimizmu potkraj sedmice dali su i američki podaci o ličnoj potrošnji koji su u februaru usporili u odnosu na januar i bili su ispod konsenzusa.

Ove ohrabrujuće trendove mogla bi da poremeti situacija na tržištu energenata nakon što je kartelska organizacija OPEC+ donela iznenađujuću odluku da dodatno smanji proizvodnju. Saudijska Arabija i drugi članovi kartelske organizacije OPEC+ objavili su u nedelju novo smanjenje proizvodnje na nivou od 1,16 miliona barela po danu (bpd) nakon što se cena sirove nafte tipa Brent tokom nedavne krize u bankarskom sistemu spuštala na 70 dolara po barelu. Ukupno smanjenje OPEC+ iznosiće 3,66 miliona bpd što čini oko 3,7 odsto globalne tražnje.

U ponedeljak zaseda OPEC+ na nivou ministara, a u skraćenoj trgovačkoj nedelji usled uskršnjih praznika neće biti previše bitnih makroekonomskih objava. Na američkom tržištu će biti objavljen JOLT pregled sa tržišta rada za februar, kao i drugo čitanje PMI podataka za mart za sve glavne svetske privrede.

Izvor: Momentum