Američki proizvođač čipova, Intel, zabeležio je snažan rast akcija nakon objave rezultata za treće tromesečje, pošto je kompanija najavila smanjivanja troškova kako bi se lakše nosila sa kontinuiranim smanjenjem prihoda i gubitkom tržišta.

Kompanija je najavila akcije u vidu smanjenja radne snage i sporijeg zapošljavanja na novim postrojenjima što će doneti uštete od 3 milijardi dolara naredne godine, dok bi do kraja 2025. godine uštede mogle da dostignu 10 milijardi dolara.  Takođe, ovogodišnji CAPEX biće smanjen na 25 milijardi dolara sa inicijalne prognoze od 27 milijardi dolara.

Intel je u trećem kvartalu zabeležio pad prihoda od 15,5 odsto na 15,30 milijardi dolara što je bilo u skladu sa očekivanjima tržišta.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) pala je 59 odsto na 0,59 dolara iznad konsenzusa od 0,33 USD i ranije prognoze uprave od 0,35 USD. Bruto margina pala je na 45,9 odsto  i bila je za 0,6 procentnih poena ispod julske prognoze uprave.

Kompanija je zabeležila pad prihoda u segmentu Data centara od 27 odsto na 4,2 milijarde dolara što je bilo ispod očekivanja tržišta, dok je segment orijentisan na PC tržište doneo tračak optimizma nakon što je zabeležio rast u odnosu na prethodni kvartal. Prihod u ovom segmentu pao je 17 odsto na 8,1 milijardu dolara ali je bio iznad očekivanja pre svega usled činjenice da je kompanija povećala udeo na tržištu tokom perioda.

Intel je smanjio očekivanja po pitanju prihoda u tekućoj godini na 63-64 milijardi dolara u odnosu na raniju prognozu od  65-68 milijardi dolara, što bi donelo pad na godišnjem nivou od 14-16 procenata. U tekućem kvaralu se očekuje prihod od 14-15 milijardi dolara, znatno ispod konsenzusa od 16,4 milijarde dolara, i prilagođeni EPS od 0,20 dolara, što je ispod očekivanja od 0,50 dolara.

Akcije Intela nakon objave rezultata skočile su više od 10 procenata na 29,1 dolar, dok od početka godine beleže gubitak od 43,5 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum