Američki proizvođač čipova, Intel, zabeležio je najveći rast akcija u skoro tri godine nakon što je objavio solidne kvartalne rezultate poslovanja i najavio rast prihoda u tekućem kvartalu zahvaljujući oporavku PC tržišta i konkurentnijoj proizvodnoj liniji.

Prihod kompanije u kvartalu pao je 7,7 odsto na 14,16 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 13,5 milijardi dolara i poslednje prognoze uprave.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) skočila je 11 odsto na 0,41 dolar iznad očekivanja od 0,22 dolara. Bruto margina je bila na prošlogodišnjem nviou od 45,8 odsto, za 2,8 procentnih poena iznad letošnje prognoze uprave.

Bruto margine Intela beleže postepen oporavak od početka godine

Izvor: Intel

Segment poslovanja oko PC-a nastavio je da se oporavlja, ali je ipak zabeležio pad prihoda od tri odsto na 7,87 milijardi dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 7,4 milijarde dolara. Data centri su zabežili pad prodaje od 10 odsto na 3,8 milijarde dolara, ispod konsenzusa od 3,94 milijarde dolara. Iako je ublažen, ovaj pad je i dalje posledica pritiska konkurencije odnosno velike orijentacije klijenata na čipove bazirane na veštačkoj inteligenciji.

Operatori Data centara su u poslednje vreme veliki deo budžeta usmeravali na Nvidijine čipove, ali uprava kompanije očekuje da se okrenu i drugim vrstama procesora, pre svega onima koji su neophodni da upravljaju modelima na bazi veštačke inteligencije, poput Intelovog Xeons procesora.

Uprava kompanije ne vidi veliku opasnost od najavljenog ulaska na tržište procesora Nvidije i AMD-a koji će koristiti tehnologiju Arma, kako se špekuliše, s obzirom na očekivano lansiranje novih procesora dovoljno brzih da ostvare konkurentsku prednost.

Uprava u tekućem kvartalu očekuje prihod od 14,6-15,6 milijardi dolara, što daje potencijalni rast od osam odsto, u odnosu na konsenzus od 14,35 milijardi dolara Prilagođeni EPS se očekuje na nivou od 0,44 dolara u odnosu na konsenzus od 0,32 dolara, a prilagođena bruto margina na 46,5 odsto u odnosu na očekivanih 44,2 odsto i prošlogodišnjih 43,8 odsto.

Akcije Intela u danu nakon objave skočile su 9,3 odsto na 35,5 dolara, dok od početka godine beleže rast od oko 34 odsto.

Izvor: Intel, Bloomberg, Momentum