Američki proizvođač čipova, Intel, zabeležio je oštar pad u produženom trgovanju u četvrtak nakon što je uprava kompanije dala razočaravajuću prognozu poslovnih rezultata za tekući kvartal, pogođena padom tražnje na tržištu personalnih računara i jakom konkurencijom na tržištu serverskog hardvera.

Uprava očekuje da će prodaja u kvartalu da dostigne 10,5-11,5 milijardi dolara, što je znatno ispod očekivanja tržišta od 14 milijardi dolara. Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija očekuje gubitak od 15 centi po akciji u odnosu na očekivanja analitičara koji su prognozirali profit od 25 centi.

Ukoliko prodaja kompanije u periodu januar-mart bude na donjem kraju očekivanog raspona, Intel će zabeležili najslabiju kvartalnu realizaciju od 2010. godine.

Intel koji se suočavao sa velikim izazovima i pre prošlogodišnjeg početka pada tržišta personalnih računara, najavio je velike uštede u troškovima koje se ove godine očekuju na nivou od oko tri milijarde dolara, da bi do kraja 2025. dostigle oko 10 milijardi dolara godišnje.

Kompanija je u četvrtom kvartalu ostvarila prilagođeni profit po akciji od 0,10 dolara po akciji ispod očekivanja od 0,19 dolara, dok je prodaja pala 32 odsto na 14 milijardi dolara u odnosu na konsenzus od 14,5 milijardi dolara.

Akcije Intela pale su u produženom trgovanju skoro devet procenata na 27,4 dolara i eliminisale veći deo dobitaka ostvarenih od početka godine.

Izvor: Bloomberg, Momentum