Akcije nemačkog proizvođača sportskih automobila, Porsche, verovatno će biti prodate putem inicijalne ponude akcija (IPO) na gornjoj granici ranije najavljenog ranga što bi kompaniju vrednovalo oko 75 milijardi evra.

Nekoliko organizatora IPO-a izjavilo je da je ponuda pokrivena tražnjom većom nekoliko puta u očekivanju tržišnog debija kompanije u četvrtak, 29. septembra.

Volkswagen, najveći evropskih proizvođač automobila i vlasnik Porsche-a, saopštio je ranije tokom meseca da je odredio cenovni raspon IPO-a od 76,5 do 82,5 evra što bi na gornjem rasponu moglo dati tržišnu kapitalizaciju kompanije od 75 milijardi evra.

Organizatori utvrđivanja tržišne cene u procesu IPO-a (bookbuilding) ocenili su da je tražnja „neverovatno snažna“ i da nalozi ispod gornje cene rizikuju da budu neizvršeni. Knjiga naloga biće zatvorena u sredu u 12h, dok će trgovanje otpočeti na Frankfurtskoj berzi sledećeg radnog dana u četvrtak.

Snažna tražnja za akcijama Porsche-a došla je uprkos činjenici da vrednovanja drugih proizvođača luksuznih vozila, poput Aston Martin-a i Ferrari-ja, beleže pad u poslednje vreme.

Na gornjoj zoni raspona, listing Porsche-a bi postao drugi po veličini IPO u Nemačkoj i najveći u Evropi od 1999. godine.

Izvor: Reuters, Momentum