Nemački Volkswagen (VW) saopštio je u utorak da bi mogao zatvoriti briselsku fabriku svog luksuznog brenda Audi zbog oštrog pada potražnje za e-automobilima, te da je primoran sa revidira ciljanu marginu za tekuću godinu.

Proizvođači automobila su generalno teško pogođeni slabijom potražnjom za e-vozila od očekivanja nakon velikih ulaganja u razvoj kapaciteta i tehnologije, a Audi je ranije ove godine upozorio da će njegova prodaja pasti jer je radio na uvođenju novih modela uz istovremeno smanjenje troškova.

VW je saopštio da će troškovi pronalaženja alternativne upotrebe za fabriku u Briselu ili njenog zatvaranja, kao i drugi neplanirani troškovi, imati negativan uticaj u ukupnom iznosu do 2,6 milijardi evra u finansijskoj 2024. godini.

Kompanija je snizila prognozu operativne margine na 6,5-7,0 odsto sa 7,0-7,5 odsto, što je navelo matičnu kompaniju Porsche SE, koja drži većinu glasačkih prava, da snizi svoju prognozu dobiti na 3,5 milijardi do 5,5 milijardi evra.

Spomenuta briselska fabrika, koja je prošle godine proizvela oko 50.000 automobila, takođe se suočila sa „dugogodišnjim strukturnim izazovima“, uključujući poteškoće za promenu načina funkcionisanja zbog blizine grada i visokih logističkih troškova. Audi je saopštio da će ova fabrika pokušati da pronađe alternativno rešenje, u suprotom će biti prinuđen na prekid operacija.

Poslovni profit VW u prvom kvartalu pao je za 20 procenata, delimično zbog kašnjenja isporuka u Audiju, nakon što je fabrika u Briselu zatvorena na dve nedelje zbog nestašice komponenti u februaru.

Izvor: Reuters, Momentum