Britanski maloprodajni lanac sportske opreme, JD Sports Fashion, pretrpeo je oštar pad u ceni akcija nakon što je kompanija smanjila poslovne izglede, što je još jedan signal slabljenja globalnog tržišta sportske obuće i odeće nakon što je u decembu NIKE upozorio na pad potrošačkog sentimenta.

JD Sports je srezao očekivanja u pogledu profita, pozivajući se na slabiju prodaju tokom prazničnog perioda kada kompanija ostvaruje najveće prihode.

Uprava kompanije u fiskalnoj godini koja se završava 3. februara sada očekuje profit pre poreza od 915-935 miliona funti u odnosu na raniju prognozu 1,04 milijarde funti. Ova korekcija dolazi kao posledica toplog vremena u septembru i „oprezne lične potrošnje“, te veće potrošnje na promotivne aktivnosti, što je profitne margine oborilo na niže nivoe u odnosu na prošlu godinu.

U izveštajnom periodu od 22 nedelje kompanija je zabeležila rast prihoda mimo kursnih razlika od šesto odsto odnosno rast u postojećim radnjama od 1,8 odsto.

Akcije JD Sports-a sredinom trgovačkog dana beleže pad veći od 23 odsto, dok korekciju od 3-4 odsto beleže i nemački proizvođači sportske opreme Adidas i Puma.

Objava JD Sports-a dolazi nekoliko nedelja nakon što je NIK smanjio poslovne izglede u tekućoj fiskalnoj godini, usled očekivanog slabljenja potrošnje u EMEA regionu i na kineskom tržištu.

Izvor: WSJ, Momentum