Broj otvorenih radnih mesta u SAD neočekivano je porastao u decembru, pokazujući da je potražnja za radnom snagom i dalje jaka uprkos višim kamatnim stopama i rastućem strahu od recesije koja bi mogla odvratiti Feds puta zaoštravanja politike.

Na kraju decembra bilo je 1,9 slobodnih radnih mesta za svaku nezaposlenu osobu, pokazao je u JOLT pregled Ministarstva rada.

Ovi signali nisu obeshrabrili američku centralnu banku da na kraju dvodnevnog sastanka u sredu podigne referentnu kamatnu stopu za dodatnih 25 baznih poena, usporavajući tempo povećanja kamatnih stopa Fed-a. Fed je obećao „kontinuirana povećanja“ troškova zaduživanja.

Broj otvorenih radnih mesta, koji predstavlja dobru meru tražnje za radnom snagom, povećan je za 572 hiljade na petomesečni maksimum od 11,0 miliona. Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su 10,25 miliona radnih mesta.

Broj otvorenih pozicija kod američkih poslodavaca

Izvor: Trading Economics

S obzirom da su slobodna radna mesta koncentrisana u turizmu i ugostiteljstvu, kao i u maloprodaji, pojedini ekonomisti veruju da je decembarski uzlet privremen. Opet, drugi su spekulisali da su nova radna mesta precenjena zbog poteškoća u prilagođavanju podataka sezonskim fluktuacijama.

Decembarska otpuštanja radnika popela su se na 1,5 miliona sa 1,4 miliona u novembru, ali su i dalje ostala na istorijski niskom nivou. Stopa otpuštanja je porasla sa 0,9 odsto u prethodnom mesecu na 1,0 odsto. Stopa dobrovoljnog napuštanja radnih mesta, koja se smatra merom samopouzdanja među radnom snagom, ostala je nepromenjena na 2,7 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum