Najveća američka banka, JPMorgan, zabeležila je pad profita u četvrtom tromesečju usled jednokratnih efekata, ali je uspela da ostvari rekordan godišnji neto rezultat u svojoj istoriji.

Kao i ostatak bankarskog sektora, JPMorgan je imao veliku korist od naglog rasta kamata koji je pogurao neto prihode od kamata, dok je istovremeno izašao i kao pobednik iz krize regionalnih banaka, kako zbog priliva novih depozita tako i zbog uspešnog preuzimanja First Republic banke.

Profit u četvrtom tromesečju je usporio, pre svega usled jednokratne naknade koju je američka agencija za osiguranje depozita nametnula velikim bankama nakon akcije spasavanja bankarskog sektora u martu prošle godine. JPMorgan je po ovom osnovu izdvojio 2,9 milijardi dolara te je profit u poslednjem tromesečju pao 15 odsto na 9,3 milijarde dolara odnosno 3,04 dolara po akciji, što je bilo ispod konsenzusa od 3,35 dolara.

Na nivou čitave godine banka je ostvarila profit od 49,6 milijardi dolara, što je rast od 32 odsto u odnosu na godinu pre.

Prihod u periodu oktobar-decembar porastao je 12 odsto na 38,57 milijardi dolara dolara, ispod konsenzusa od 39,73 milijarde dolara, dok je na nivou godine porastao 23 odsto na 158,1 milijardu dolara.

Neto prihod od kamata porastao je u kvartalu na 24,2 milijardi dolara (konsenzus 23,61 milijardu dolara), dok je neto kamatna margina skočila na 2,81 odsto u odnosu na 2,72 odsto u prethodnom tromesečju.

Uprava banke očekuje da neto prihodi od kamata ostanu na visokom nivou i naredne godine, od oko 88 milijardi dolara, isključujući segment tržišta (konsenzus 86,4 milijarde dolara), u odnosu na 89,3 milijarde dolara u 2023. godini.

JPMorgan očekuje visoke neto prihode od kamata i u 2024. godini 

Izvor: JPMorgan

Krediti su na kvartalnom nivou porasli jedan odsto odnosno 17 odsto godišnje, dok su depoziti porasli jedan odsto kvartalno odnosno ostali su na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu.

Banka je u kvartalu zaračunala troškove po kreditima od 2,8 milijardi dolara (konsenzus 2,42 milijarde dolara), računajući otpise od 2,2 milijarde dolara i rezervisanja od 0,6 milijardi dolara, u odnosu na 1,4 milijarde dolara u prethodnom tromesečju.

Kada su u pitanju pojedinačni segmenti, divizija pojedinačnih potrošača zabeležila je pad profita od tri odsto, mimo efekata preuzimanja First Republic banke, dok su prihodi porasli osam odsto, dominantno vođeni većim neto prihodima od kamata.

U korporativnoj i investicionoj diviziji prihod je porastao tri odsto dok je dobit pala 24 procenta. Komercijalno bankarstvo je donelo rast profita od četiri odsto, dok je segment upravljanja imovinom zabeležio pad profita od 18 procenata.

Uprava kompanije je, uprkos rekordnim rezultatima, ostala oprezna u pogledu poslovnog ambijenta, upozorivši da bi kamate mogle da ostanu visoke duži period nego što to tržište očekuje. Među rizicima su navedeni i Fed-ovo smanjivanje portfelja hartija od vrednosti tempom od oko 900 milijardi dolara godišnje, te geopolitički sukobi poput rata u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Akcije JPMorgana okončale su trgovački dan u minusu od 0,8 odsto na 169 dolara, nakon što su u prošloj godini dobile na vrednosti oko 27 procenata.

Izvor: WSJ, JPMorgan, Momentum