Američki zdravstveni konglomerat, Johnson & Johnson (J&J), objavio je profit za prvo tromesečje iznad očekivanja tržišta, te neznatno povećao prognozu rezultata za čitavu godinu, što je dovelo do pada cene akcija za skoro tri odsto.

Prodaja kompanije u svim divizijama, farmacija, medicinska oprema i lična zdravstvena zaštita, nadmašila je očekivanja u periodu januar-mart.

Uprava očekuje u tekućoj godini dobit po akciji (EPS) u rasponu 10,60-10,70 dolara, iznad prethodne prognoze od 10,45-10,65 dolara.

Kompanija je „odgovorno optimistična“ po pitanju 2023. godine, saopštili su iz uprave, ukazujući na veliku konkurenciju leku protiv raka Imbruvica i inflaciju kao neke od prepreka sa kojima se kompanija suočava ove godine.

J&J u 2023. računa na oporavak u jedinici za medicinske uređaje i veliku tražnju za ključne lekove kao što je lek protiv raka Darzalex.

Kompanija je u kvartalu zabeležila prihod od 24,7 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 5,6 odsto, ali i neto gubitak od 68 miliona dolara usled otpisa nastalih u pokušaju da se sanira više od 38 hiljada tužbi korisnika navodno kancerogenog pudera za bebe.

Prodaja farmaceutske divizije u prvom kvartalu poduprta je boljim od očekivanih prihodima od prodaje vakcine protiv covid-a, ali i leka Stelara, za koji bi kompanija trebalo da izgubi ekskluzivnost kasnije tokom godine.

Stelara je zabeležila prihod od 2,44 milijarde dolara (konsenzus 2,41 milijarda dolara), dok je lek za kancer prostate Erleada zabeležio prodaju od 542 miliona dolara (konsenzus 500 miliona dolara). Darzalex je zabeležio prodaju u skladu sa očekivanjima od 2,26 milijardi dolara.

Prihod od prodaje vakcine protiv covid-a dostigao je 747 miliona dolara, znatno iznad očekivanja tržišta.

Oporavak medicinskih tretmana nakon oskudice zdravstvenih radnika pomogao je jedinici za medicinsku opremu da ostvari prodaju od 7,48 milijardi dolara, iznad očekivanja od 7,31 milijardu dolara.

Divizija za ličnu zdravstvenu zaštitu zabeležila je rast prihoda od 7,4 odsto na 3,85 milijardi dolara, iznad očekivanja od 3,62 milijarde dolara, podstaknut rastom cena proizvoda.

Akcije J&J-a na današnjem trgovanju pale su 2,8 odsto na 161 dolar, dok od početka godine beleže minus od skoro 10 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum