Slovenačka farmaceutska kompanija, Krka, objavila je preliminarne rezultate za četvrti kvartal i celu prošlu godinu koji su pokazali zavidnu otpornost kompanije na turbulentna dešavanja na istočnoevropskom tržištu.

Nakon što je kompanija u periodu oktobar-decembar ostvarila izuzetno snažan rast prodaje od 22 odsto, realizacija na nivou čitave godine porasla je 10 odsto na 1,72 milijarde evra. Rastu prodaje u 2022. godini, znatno iznad očekivanja uprave, doprinela je u velikoj meri prodaja lekova bez recepta i antibiotika koje je podstakla izražena sezona respiratornih bolesti.

Najveći doprinos rastu dalo je istočnoevropsko tržište, koje je ostalo najveći region kompanije, sa rastom prodaje od 14 odsto. Pojedinačno najveće tržište, Ruska Federacija, zabeležilo je ubrzanje prodaje krajem godine sa postignutim rastom na nivou čitave godine od 16 odsto. Takođe, značajno ukrajinsko tržište, zahvaljujući dobrom učinku u četvrtom kvartalu, uspelo je da uknjiži minimalni pad prodaje u odnosu na 2021. godinu.

Akcije Krke i dalje se nalaze 15-16% ispod nivoa iz perioda pre izbijanja rata 

Izvor: Krka

Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila rast operativnog profita (EBIT) od sedam odsto na 380,3 miliona evra uz pad margine sa prošlogodišnjih 22,7 na 22,1 odsto. Neto profit, zahvaljujući doprinosu kursnih razlika, skočio je 17 odsto na 361,1 milion evra.

Uprava kompanije, koja tradicionalno daje konzervativne prognoze, očekuje u 2023. ostvarenje prodaje od 1,76 milijardi evra i neto profit od oko 300 miliona evra. Ulaganja se očekuju na nivou od 130 miliona evra u odnosu na 106 miliona evra prošle godine.

Akcije Krke stigle su ponovo nadomak granice od 100 evra gde su se poslednji put nalazile u julu prošle godine. To je i dalje 15-ak procenata ispod nivoa gde su se akcije kompanije nalazile pre početka rata u Ukrajini kada je prognoziran veliki pad poslovanja na istočnoevropskom tržištu.

Akcionare Krke koji su prošle godine primili uvećanu dividendu za 13 odsto u visini od 5,63 evra po akciji (prinos 5,6 odsto) ove godine verovatno očekuje još izdašnija isplata. Istovremeno, kompanija kontinuirano stiče akcije na Ljubljanskoj berzi pa je na kraju godine u vlastitom portfelju posedovala 5,5 odsto od ukupnog broja akcija.

Izvor: LJSE, Momentum