Slovenačka farmaceutska kompanija, Krka, objavila je rezultate poslovanja za treći kvartal i prvih devet meseci koji su pokazali da je kompanija na putu da ostvari zacrtane ciljeve u tekućoj godini.

Kompanija je u prvih devet meseci zabeležila prihod od 1,34 milijarde evra što je povećanje od 7,9 odsto, dok je samo u poslednjem tromesečju rast prodaje ubrzao na 9,2 odsto.

Sva tržišta beleže rast u prvih devet meseci, a istočnoevropsko tržište je ostalo na udelu od oko trećine ukupne prodaje sa realizacijom od 434 miliona evra. Ovaj region u prvih devet meseci ostvario je rast prihoda od 4,8 odsto, odnosno 5,6 odsto tokom trećeg kvartala, pre svega usled pada na ukrajinskom tržištu od sedam odsto.

Centralnoevropsko tržište donelo je rast prodaje od 8,6 odsto u prvih devet meseci, tržište zapadne Evrope je raslo stopom od 10 odsto, dok je region jugoistočne Evrope porastao 8,3 odsto.

Neto profiti Krke i dalje ispod rekordne 2022. obeležene kursnim razlikama (mEUR)

Izvor: Krka

Bruto profit kompanije je porastao 13,2 odsto na 771 milion evra, uz doprinos nižih troškova prodaje i distribucije i tek blagog rasta direktnih troškova proizvodnje. Bruto margina je dostigla 57,5 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 54,8 odsto.

Profit pre kamata, poreza i amortizacije, EBITDA, u prvih devet meseci skočio je 26,7 odsto na 398,2 miliona evra, dok je neto profit usled lošijeg finansijskog rezultata pao 21,9 odsto na 235,6 miliona evra.

Kompanija je u prvih devet meseci usled negativnih kursnih razlika zabeležila negativan finansijski rezultat od 33,7 miliona evra u odnosu na prošlogodišnji plus od 122,4 miliona evra.

Sada je već izvesno da će kompanija premašiti planirani rast prihoda u tekućoj godini od 3,6 odsto, dok će prema prognozama uprave neto profit biti oko 300 miliona evra

Kompanija u narednoj poslovnoj godini očekuje prihod od oko 1,85 milijardi evra i neto profit veći od 310 miliona evra.

Akcije Krke na današnjem trgovanju porasle su 1,4 odsto na 107,5 evra, dok od početka godine beleže plus od 16,8 odsto.

Izvor: Krka, Momentum