Softverska kompanija Adobe objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja tržišta, dok je prognoza poslovanja bila u skladu sa konsenzusom ali uz skepsu investitora da bi primena veštačke inteligencije u alatima kompanije mogla značajnije povećati prihode.

Prodaja u tekućem fiskalnom kvartalu očekuje se u rasponu 4,98-5,03 milijarde dolara, što je u skladu sa prognozom tržišta od oko pet milijardi dolara. Prihod u segmentu Digital Media, koja obuhvata alate poput Photoshop-a i Illustrator-a, očekuje se na nivou od 3,70 milijardi dolara (konsenzus 3,66 milijarde dolara), a u segmentu Digital Experience oko 1,26 milijarde doalra, što je u skladu sa očekivanjima.

Profit, isključujući jednokratne stavke, očekuje se na nivou od 4,15 dolara, iznad konsenzusa od 4,06 dolara.

Adobe i dalje bez jačeg zamaha rasta prihoda nakon primene AI 

Adobe je u nizu svojih proizvoda primenio karakteristike generativne veštačke inteligencije (AI), dok bi od 1. novembra trebalo da usledi i povećanje cena za ovu vrstu proizvoda. Iako pojedini analitičari očekuju da će na konto ovih inovacija prihod kompanije porasti veoma brzo,  povećanje cena nije bez rizika s obzirom na veoma snažan uzlet konkurencije kompanije.

Adobe je u fiskalnom trećem kvartalu zabeležio rast prihoda od 10,3 odsto na 4,89 milijardi dolara, što je bilo neznatno iznad konsenzusa od 4,87 milijardi dolara. Prihod u segmentu Digital Media porastao je 11 odsto, dok je segment Digital Experience registrovao rast od 10 procenata.

Profit mimo specijalnih stavki iznosio je 4,09 dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 3,98 dolara.

Kompanija je povećala operativnu marginu za 2,2 procentna poena na 46,3 odsto, što je bilo više i u odnosu na operativnu marginu iz fiskalnog drugog kvartala od 45,3 odsto.

Akcije kompanije pale su na trgovanju u petak 4,2 odsto na 528,9 dolara, dok od početka godine registruju rast od oko 57 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum