Akcije britanske telekomunikacione kompanije, Vodafone, porasle su na današnjem trgovanju više od četiri odsto na 12-nedeljni maksimum nakon što je Liberty Global kupio vlasnički udeo od skoro pet odsto što mu daje mogućnost velikog uticaja na poslovanje ove kompanije.

Američki Liberty Global, koji je suvlasnik glavnog rivala Vodafone-a u Britaniji, Virgin Media O2, saopštio je da je ulaganje oportunističke prirode, te da ne traži mesto u odboru niti će uputiti ponudu za preuzimanje.

Akcije Vodafone-a, koji posluje u 21 zemlji u Evropi i Africi, više su nego prepolovljene u poslednjih pet godina, nakon što je intenzivna konkurencija na tržištima kao što su Italija i Španija usporila rast kompanije uprkos ogromnim ulaganjima u mrežu.

Aktuelna i privremena uprava kompanije, nakon ostavke Nika Rida u decembru, pokušava da pojednostavi poslovanje kako bi poboljšala rezultate na evropskom tržištu, gde Vodafone u poslednjem kvartalu beleži pad prihoda u tri od četiri najveća tržišta.

Sredinom trgovačkog dana akcije Vodafone-a popele su se na nivo od 98 funti i beleže plus od početka godine od 11,5 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum