Nemački avio-prevoznik, Lufthansa, izvestio je da je prošle godine ostvario „nezabeležen“ preokret u poslovanju nakon što je ostvario operativni profit od 1,51 milijardu evra, najavivši da će značajno poboljšanje profitabilnosti biti nastavljeno i u tekućoj godini.

Prihodi u prošloj godini su skoro duplirani na 32,8 milijardi evra, slično kao i broj prevezenih putnika, ali su ovi pokazatelji ipak ostali ispod predpandemijskih nivoa.

Operativni profit u 2022. godini dostigao je 1,51 milijardu evra u odnosu na gubitak od 1,67 milijardi u prethodnoj godini. Samo u četvrtom kvartalu, kompanija je zabeležila operativni profit od 575 miliona evra u odnosu na gubitak od 42 miliona evra u prethodnoj godini.

Međutim, prošlogodišnji operativni profit je i dalje niži za 34 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je promet putnika dostigao 72 odsto saobraćaja iz te godine. Uprava očekuje „dalja značajna poboljšanja“ u operativnom profitu ove godine.

Lufthansa je takođe uspela da popravi i svoju finansijsku strukturu smanjivši neto dug sa devet na 6,9 milijardi evra.

Kompanija se i dalje suočava sa problemima otkazivanja letova usled nedostaka tehničkog osoblja na aerodromima, te realnim rizicima da će kapaciteti biti premali usled velike tražnje.

Akcije kompanije skočile su danas 6,3 odsto na 10,5 evra i nalaze se na trogodišnjem maksimumu.

Izvor: Reuters, Momentum