Kanadski proizvođač opreme za jogu, Lululemon, objavio je kvartalne rezultate iznad očekivanja i povećao izglede u pogledu profita u fiskalnoj godini što je dovelo do snažnog oporavka akcija kompanije koje su pretrpele veliki pad od početka godine.

Prihod u fiskalnom prvom tromesečju porastao je 10,5 odsto na 2,21 milijardu dolara i bio je neznatno iznad konsenzusa od 2,19 milijardi dolara.

Uporediva prodaja porasla je šest odsto, ispod konsenzusa od sedam procenata, i to pre svega zahvaljujući lošem učinku na severnoameričkom tržištu koje čini skoro 80 odsto prihoda i gde je prodaja u postojećim radnjama stagnirala. Prihodi na ovom tržištu porasli su tri odsto, dok je međunarodna prodaja skočila 35 odsto odnosno 40 odsto, mimo kursnih razlika. Međunarodna prodaja u postojećim radnjama, pak, skočila je 25 odsto odnosno 29 odsto mimo kursnih razlika.

Prodaja Lululemona usporava nakon velike ekspanzije posle pandemije

Izvor: MarketScreener

Kada je profitabilnost u pitanju, bruto margina je povećana 20 baznih poena na 57,7 odsto, dok je dobit po akciji (EPS) iznosila 2,54 dolara u odnosu na konsenzus od 2,38 dolara.

Uprava kompanije je naglasila „snažan momentum“ na međunarodnom tržištu i najavila da su neophodne dodatne aktivnosti na severnoameričkom tržištu kako bi se region ponovo vratio rastu.

U prošlom kvartalu iz kompanije su naglasili promene u ponašanju potrošača na američkom tržištu, kao i negativan uticaj na prodaju neraspoloživih boja i veličina robe. Uprava kompanije se sa ovim problemima i dalje susreće, ali je naglasila da kompanija očekuje bolju pozicioniranost po pitanju zaliha u drugoj polovini godine.

Kompanija je na kraju kvartala imala pad zaliha od 15 odsto na 1,35 milijardi dolara, dok je pozicija gotovine iznosila 1,9 milijardi dolara.

Okolnosti s američkog tržišta dovele su do toga da kompanija projektuje skromne rezultete u tekućem tromesečju – prihodi se očekuju u rasponu 2,40-2,42 milijarde dolara (konsenzus 2,45 milijardi dolara), što implicira rast od 9-10 odsto, i EPS od 2,92-2,97 dolara (konsenzus 3,02 dolara).

U očekivanju boljih uslova poslovanja u drugoj polovini godine, u fiskalnoj 2024. godini kompanija očekuje EPS od 14,27-14,47 dolara, što je iznad konsenzusa od 14,11 dolara i prihod u skladu sa očekivanjima – 10,7-10,8 milijardi dolara, što implicira rast od 11-12 odsto.

Kompanija je najavila dodatnu milijardu dolara u programu sticanja sopstvenih akcija, što je blizu tri odsto njene tržišne kapitalizacije.

Akcije Lululemona u produženom trgovanju su se oporavile 10 odsto na 339,1 dolara, ali su i dalje u velikom minusu od početka godine.

Izvor: CNBC, Lululemon, Momentum