Akcije proizvođača odeće i opreme za jogu, Lululemon Athletica, skočile su u ponedeljak za više od 10 procenata na skoro dvogodišnji maksimum, podstaknute pristupanjem kompanije u reperni berzanski indeks S&P 500.

Lululemon će zameniti Activision Blizzard, počev od 18. oktobra nakon što Microsoft završi preuzimanje vredno 69 milijardi dolara, navedeno je u izveštaju S&P Dow Jones Indices-a.

Uključivanje kompanije u indeks generalno dovodi do rasta tražnje za akcijama s obzirom da uzajamni investicioni fondovi i drugi institucionalni investitori koji prate indeks moraju da dodaju akciju u svoje portfelje.

Lululemon je prilikom objave kvartalnih rezultata u avgustu po drugi put podigao prognozu godišnjeg profita i prihoda, pozivajući se na poboljšanje poslovanja na severnoameričkom tržištu.

Akcijama kompanije trenutno se trguje na 28x njene očekivane dobiti u narednih 12 meseci u odnosu na istorijski prosek od 40x, pokazuju podaci LSEG-a. Po poslednjoj ceni od 416,6 dolara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 52,7 milijardi dolara.

Izvor: Reuters, Momentum