Investicioni portfelji pojedinačnih, malih investitora pretrpeli su udar od 350 milijardi dolara ove godine, nakon što je velika izloženost ka rizičnim akcijama i nekadašnjim velikim zvezdama poput Tesle srezala portfelje ove klase ulagača.

Portfolio prosečnog aktivnog neprofesionalnog investitora opao je za oko 30 odsto u 2022. godini, pokazuju podaci koje je prikupila firma Vanda Research, koja je istraživala samostalne pojedinačne ulagače širom sveta. Nasuprot ovome, indeks S&P 500 je izgubio na vrednosti 17 procenata.

U pregledu se navodi da su ovi investitori ulaganja skoncentrisali na visokoprofilne akcije, kao što je proizvođač e-vozila Tesla, koji je samostalno zbrisao iz portfelja oko 78 milijardi dolara.

Individualni investitori su imali ogroman uticaj na tržište akcija od početka pandemije, kada su pre svega mlađi ljudi pohrlili u besplatno trgovanje kako bi se rešili dosade i lako zaradili kupovinom bilo kojih akcija tokom berzanskog buma. Sada, dok se tržište kreće ka najgoroj godini od finansijske krize 2008. godine, mali ulagači su pretrpeli još veće gubitke, a njihov udeo u obimu američkog tržišta akcija opao je od početka 2021.

Osim gubitaka na Tesli, koji čini oko 10 odsto zbirnog portfelja amaterskih investitora, mali ulagači su pretrpeli velike gubitke i na ulaganja u proizvođače čipova kao što su NVIDIA i AMD, koji su ove godine pretrpeli pad od oko 40 odsto. Ulagači koji su se opredelili za najpopularnije ETF-ove poput onih vezanih za S&P 500 ili Nasdaq, takođe su zabeležili gubitke s obzirom da su ovi berzanski pokazatelji imali najlošiji učinak u više od poslednjih deset godina.

Naravno, ovaj prosečni pad od 30 procenata koji procenjuje Vanda govori koliko je u stvarnosti teško biti spretan na tržištu u njegovom oštrom silaznom trendu. JPMorgan je još pesimističniji po pitanju učinka pojedinačnih investitora, jer procenje da su njihovi gubici oko 38 odsto.

Za pojedince koji su se bavili i tržištem kriptovaluta ili digitalnom imovinom poput nezamenljivih tokena, gubici su verovatno još veći. Bitcoin je ove godine pao za 64 odsto, dok je Bloomberg Galaxy Crypto indeks, korpa različitih tokena, izbrisao dve trećine svoje vrednosti.

Uprkos ovim gubicima, analitičari očekuju da će pojedinačni investitori ovde zadržati duže nego što bi se moglo pomisliti pre svega jer su u pitanju uglavom mlađi investitori koji imaju visoku toleranciju rizika.

Izvor: Bloomberg, Momentum