Osnivač i direktor proizvođača e-vozila Tesla, Elon Mask, prodao je skoro 22 miliona akcija u ovoj kompaniji, pokazuju podaci iz izveštaja o transakcijama podnetim Komisiji za hartije od vrednosti.

Transakcije su vredne 3,58 milijardi dolara, a realizovane su u periodu od 12. do 14. decembra.

Akcije Tesle u tekućoj godini više su nego se prepolovile nakon što su investitori postali prilično skeptični oko Maskovog preuzimanja Twitter-a vrednog 44 milijarde dolara. Takođe, dodatna zabrinutost došla je sa rastom kamata koje su automobile učinile skupljim, ali i sa kineskog tržišta gde se kompanija suočava sa slabljenjem tražnje.

Kako bi finansirao preuzimanje Twitter-a Mask je prikupio oko 15 milijardi dolara prodajom Teslinih akcija: 8,5 milijardi je prikupio u aprilu, a 6,9 milijardi dolara u avgustu. Nakon što je rekao da više neće prodavati akcije u svojoj kompaniji, Mask je u novembru ponovo prodao akcije za 3,95 milijardi dolara.

Nakon poslednjih prodaja Mask je i dalje najveći pojedinačni akcionar Tesle sa udelom od oko 13 odsto koji po poslednjoj ceni vredi oko 64 milijarde dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum