Čelnik Tesle, Ilon Mask, upozorio je putem društvene mreže X odbor direktora ovog proizvođača e-vozila oko kompenzacije u akcijama.

Mask je napisao da želi veću kontrolu u Tesli kako bi ovu kompaniju transformisao u lidera na polju veštačke inteligencije i robotike. Čelnik Tesle, koji trenutno kontroliše 13 odsto vlasništva u kompaniji, rekao je da želi oko 25 odsto akcija sa pravom glasa kako bi se osećao lagodno u ostvarivanju ambicija oko veštačke inteligencije.

Mask takođe raspolaže sa 300 miliona neiskorišćenih opcija na akcije što čini oko devet odsto od ukupnog broja akcija kompanija. Računajući i ovaj deo, Mask kontroliše oko petinu firme.

On je zapretio da bi ukoliko se ova pretpostavka ne ostvari radije nove proizvode stvarao van Tesle. Prema njegovim rečima, glavni razlog što novi kompenzacioni plan nije razmatran jeste činjenica da se vodi sudski postupak oko starog plana zbog navodnog Maskovog uticaja na odluke odbora.

Odbor Tesle može Masku dodeliti akcije koje imaju veća glasačka prava od onih iz regularne emisije, što je način da ostvari kotrnolu od 25 odsto bez mnogo velike nove emisije akcija. Mask se po ovom pitanju čak i izjasnio na mreži X saopštivši da bi mu „dualne klase akcija sa različitim pravima glasa bile prihvatljive“.

Akcije Tesle otvorile su trgovanje u minusu od dva odsto, da bi dan okončale u plusu od pola procenta na oko 220 dolara.

Izvor: Barrons, Momentum