Nemački proizvođač automobila i vanova Mercedes-Benz postigao je snažne finansijske rezultate u periodu januar-mart, posebno kada je u pitanju industrijski slobodan novčani tok (FCF), saopštila je kompanija juče.

Kompanija je u periodu zabeležila prilagođenu operativnu marginu auto sektora od 14,8 odsto (konsenzus 13,4 odsto) usled snažnih neto cena, veće prodaje i dobrog proizvodnog miksa, a uprkos negativnim efektima od viših troškova materijala i povećanih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Divizija vanova je dostigla operativnu marginu od 15,6 odsto (konsenzus 13,1 odsto) usled značajno povećanih neto cena i bolje prodaje.

Ukupan operativni profit dostigao je 5,5 milijardi evra (konsenzus 4,9 milijarde evra), pre svega usled većeg operativnog profita u diviziji vanova.

Snažna profitabilnost u auto diviziji omogućila je kompaniji FCF od 2,2 milijarde evra, značajno iznad tržišnih očekivanja od 1,2 milijarde evra.

Kompanija će objaviti zvanične i detaljne rezultate poslovanja za prvo tromesečje 28. aprila.

Akcije Mercedesa beleže u pred-trgovanju oporavak od tri odsto na 70,3 evra, nakon jučerašnjeg oštrog pada od 3,4 odsto.

Izvor: Mercedes, Momentum