Nemački proizvođač luksuznih automobila, Mercedes-Benz, podigao je u sredu prognozu rezultata za celu godinu pošto su snažna potražnja za luksuznim automobilima i finansijska disciplina neutralisale prekide u lancu snabdevanja koji predstavljaju veliku smetnju i ove godine.

Mercedes sada očekuje da dobit na nivou godine poraste najmanje 15 procenata u odnosu na prethodnu prognozu rasta od 5-15 odsto, nakon što se profit u auto diziviziji skoro utrostručio u odnosu na predpandemijski nivo.

Prihod u kvartalu porastao je 19 odsto na 37,7 milijardi evra, dok je prilagođeni operativni profit (EBIT) skočio 72 odsto na 5,3 milijarde evra. Visoka profitabilnost rezultat je snažne tražnje i jakih prodajnih cena automobila i vanova, kao i finansijske discipline.

Prilagođena operativna margina u auto segmentu dostigla je 14,5 odsto (rast od 5,7 procentnih poena) odnosno 12,7 odsto (rast od 7,4 procentna poena) u segmentu vanova.

Uprava kompanije je povećala očekivanja za tekuću godinu, ali je ponovo upozorila na visoku neizvesnost usled rata u Ukrajini, visokih inflacionih pritisaka, problema u lancima snabdevanja i pandemijskih mera u Kini. U 2022. godini očekuje se znatan rast prihoda i operativnog profita uz nepromenjen slobodan novčani tok. U auto segmentu operativna margina se očekuje u rasponu 13-15 odsto u odnosu na ranijih 12-14 odsto, a u sektoru vanova 9-11 odsto, iznad prethodne prognoze od 8-10 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum