Nemački proizvođač automobila Mercedes-Benz objavio je kvartalne rezultate poslovanja nakon kojih je smanjio izglede u pogledu profitabilnosti u tekućoj godini što je dovelo do velike rasprodaje akcija ove kompanije.

Uprava kompanije sada očekuje prilagođenu operativnu marginu u auto diviziji u donjem delu rasponu od 12-14 procenata, nakon što je u trećem tromesečju došlo do pada profita usled slabijeg obima isporuka.

Proizvođač luksuznih automobila opisao je tržišno okruženje kao „depresirano” i „određeno intenzivnom cenovnom konkurencijom, posebno u segmentu električnih vozila”.

U periodu jul-septembar kompanija je zabeležila pad operativnog profita od 6,8 odsto na 4,8 milijardi evra, uz pad prihoda od 1,4 odsto na 37,2 milijarde evra.

Profitabilnost  Mercedesa počela da pokazuje znake slabljenja 

Izvor: Mercedes-Benz

Negativan uticaj na profitabilnost doneli su visoka inflacija, negativne kursne razlike od 329 miliona evra i povećani troškovi vezani za lance snabdevanja.

Prilagođena operativna margina u auto diviziji dostigla je 12,4 odsto, na donjem kraju godišnje prognoze.

Divizija vanova nastavila je da beleži sjajne rezultate sa rastom EBIT-a od 44 odsto na 715 miliona evra i prilagođenom operativnom marginom od 15 odsto.

Mercedes je još ranije objavio su kvartalne isporuke vozila pale četiri odsto, delimično usled planiranih promena modela i nestašica 48V sistema napona.

Prihodi od automobila pali su za 3,8 odsto zbog pada isporuka, ali je prosečna prodajna cena ostala stabilna, saopštila je kompanija.

Uprava kompanije nije promenila očekivanja u pogledu prodaje do kraja godine koja se očekuje na sličnom nivou kao u 2022. Govoreći o narednoj godini, čelnici kompanije napomenuli su da ne očekuju slabiju prodaju u odnosu na 2023. godinu, ocenivši situaciju sa narudžbinama kao dobru.

Akcije Mercedesa sredinom trgovačkog dana beleže pad veći od šest procenata na 57,6 evra, a u odnosu na maksimum iz juna u minusu su oko 25 procenata.

Izvor: CNBC, Momentum