Nemački proizvođač automobila, Mercedes-Benz, saopštio je da je prošle godine ostvario rekordnu profitabilnost koja je bila iznad očekivanja tržišta, te najavio otkup sopstvenih akcija uprkos opreznom pristupu u tekućoj godini.

Prilagođena operativna margina u auto segmentu u 2022. dostigla je 14,6 odsto u odnosu na 13,1 odsto u prethodnoj godini, što je bilo u skladu sa prognozom uprave od 13-15 odsto.

Međutim, uprava kompanije je ostala oprezna nakon ovih odličnih rezultata u prošloj godini. Prilagođena operativna margina u auto segmentu se očekuje u raponu 12-14 odsto, te operativna dobit neznatno ispod rezultata u 2022. godini, uprkos očekivanju da bi prodaja vozila trebalo da ostane na nepromenjenom nivou.

Uprava se prilikom prognoze pozvala na neizvesne makroekonomske izglede u Evropi i spor oporavak kineskog tržišta nakon primene oštrih pandemijskih mera, dok je tražnja na tržištu SAD ostala jaka.

Mercedes ponovo povećao dividendu nakon rekordnih rezultata u 2022. 

Izvor: Mercedes-Benz

Prodaja najprofitabilnijih modela, koja je u prošloj godini bila prilično snažna i pomogla da se kompanija dobro nosi sa rastućim troškovima, očekuje se da blago poraste u tekućoj godini.

Prodaja e-vozila prošle godine je dostigla 333 hiljade jedinica što je povećanje za 23 odsto, dok je samo u četvrtom tromesečju stopa rasta iznosila 67 procenata.

Mercedes je u prošloj godini zabeležio rast prihoda od 12 odsto na 150,0 milijardi evra, dok je operativni profit porastao 28 odsto na 20,5 milijardi evra. Prilagođeni operativni novčani tok industrijskog biznisa oslabio je osam procenata na 9,29 milijardi evra.

Kompanija je predložila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 5,2 evra po akciji (prinos sedam odsto) u odnosu na prošlogodišnjih 5,0 evra.

Takođe, uprava kompanije ja najavila program otkupa sopstvenih akcija vredan četiri milijarde evra (oko pet odsto tržišne kapitalizacije) koji će biti validan u naredne dve godine i počeće u martu.

Akcije kompanije na današnjem trgovanju porasle su više od dva odsto na 74,2 evra, dok su se od početka oktobra oporavile više od 40 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum