Akcije nemačkog proizvođača automobila Mercedes-Benz zabeležile su oštar pad na jučerašnjem trgovanju nakon što je kompanija izvestila o slabijim rezultatima u prvom kvartalu usled odloženog tajminga lansiranja novih modela i slabije tražnje za e-vozilima.

Prilagođeni operativni profit (EBIT) u kvartalu pao je 30 procenata na 3,9 milijardi evra, dok je pad profitabilnosti u auto segmentu bio još izraženiji – prilagođeni EBIT spustio se 44 odsto na 2,3 milijarde evra.

Prilagođena operativna margina u auto segmentu pala je na devet procenata, ispod konsenzusa od 9,9 odsto i prošlogodinjeg pokazatelja od 14,8 odsto.

Svetla tačka ostala je divizija vanova čija je operativna margina iznosila 16,3 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 15,6 procenata.

Prodaja luksuznih modela bila je slabija u tromesečju za 27 odsto nakon što su se potrošači suzdržali od kupovine terenskih vozila G-klase i limuzina E-klase u očekivanju lansiranja inoviranih modela.

Oštar pad profitabilnosti auto divizije u 1Q usled slabije prodaje

Izvor: Mercedes-Benz

Kompanija je zadržala prognozu za tekuću godinu, s obzirom da očekuje da će u drugoj polovini godine porasti udeo premium vozila u ukupnoj prodaji. Uprava kompanije očekuje poboljšanje sentimenta na kineskom tržištu, dok je američko tržište jedini region u kojem je prisutan „solidan momentum prodaje i tražnje“.

Opšti pad tražnje za e-vozilima pogodio je i Mercedes, koji je zabeležio usporavanje narudžbina svih električnih modela. Kompanija je ranije povukla ciljeve prodaje e-vozila pa sada očekuje da će njihov udeo u ukupnoj prodaji ove godine ostati na sličnom nivou, 19-21 odsto.

Takođe, doprinos slabijem učinku dali su i problemi u lancima snabdevanja koji su pogodili proizvodnju modela GLC i E klase. Uprava je potvrdila da ovi pritisci popuštaju.

Prihod kompanije u periodu januar-mart pao je 4,4 odsto na 35,9 milijardi evra, dok je ukupan broj isporučenih vozila bio manji za osam procenata. Prosečna prodajna cena vozila pala je sa 76 na 74,6 hiljade evra.

Svetla tačka u finansijskom izveštaju bio je jak slobodni novčani tok od 2,2 milijarde evra, koji je bio nešto veći u odnosu na prošlu godinu usled nižih kapitalnih izdataka i pozitivne pozicije radnog kapitala.

Uprava kompanije je zadržala ranije data očekivanja za tekuću godinu – prodaja automobila se očekuje na prošlogodišnjem nivou uz operativnu marginu u rasponu 10-12 odsto u auto segmentu odnosno 12-14 odsto u sektoru vanova.

Akcije Mercedesa pale su na jučerašnjem trgovanju 5,2 odsto na 70,9 evra, dok su od početka godine u plusu oko 14 odsto.

Izvor: Bloomberg, Mercedes, Momentum