Nemački proizvođač automobila, Mercedes-Benz, dao je nešto optimističniji ton nakon objave rezultata za prvi kvartal, napominjući da tražnja na kineskom i američkom tržištu pokazuje znake ubrzavanja pošto se tržište oporavlja od šokova izazvanih inflacijom i poremećenim lanacima snabdevanja.

Tražnja na evropskom tržištu i dalje je slaba, ali kompanija očekuje da se popravi u narednim mesecima nakon što se povrati poverenje potrošača.

Na kineskom tržištu, na kojem se prema rečima uprave vraća momentum posle ukidanja pandemijskih mera, kompanija je neprikosnoveni lider u premium segmentu vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, „a planira da isto uradi i na tržištu električnih vozila“. Iako se na ukupnom kineskom tržištu postepeno istiskuju nekad dominantni strani proizvođači vozila, Mercedes i dalje drži oko polovine tržišta luksuznih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Mercedes je u februaru upozorio da očekuje niži profit ove godine, iako bi prodaja trebalo da ostane stabilna, usled viših troškova i inflatornih pritisaka.

Međutim, kompanija je povećala očekivanja u pogledu operativne margine u diviziji vanova sa 9-11 odsto na 11-13 odsto, dok se u auto segmentu očekuje prinos na gornjem kraju ranije najavljenog raspona 12-14 odsto.

Mercedes i dalje dominira kineskim tržištem luksuznih vozila uprkos postpenom istiskivanju stranih proizvođača

Izvor: Bloomberg

Mercedes je još ranije objavio preliminarne rezultate za prvo tromesečje, a operativna dobit je dostigla 5,5 milijardi evra uz operativnu marginu iznad očekivanja od 14,8 odsto, ali ispod prošlogodišnjeg nivoa od 16,4 odsto.

Divizija vanova je dostigla prilagođenu marginu od 15,6 odsto, iznad prošlogodišnjih 12,6 odsto, podržana poboljšanim isporukama i višim cenama.

Uprava kompanije je prošle godine postigla rekordnu profitabilnosti povećavajući cene više od rast troškova, i prema njenim rečima planira se sličan trend i tokom 2023. godine.

Strategija smanjivanja troškova kroz orijentaciju ka direktnoj prodaji nastavlja se i ove godine. Tranzicija na nemačkom tržištu biće sprovedena u drugoj polovini godine, dok će evropska tržišta preći na novi sistem prodaje do 2025. godine.

Akcije Mercedesa blago su porasle na trgovanju u petak na 70,6 evra, dok od početka godine beleže rast od oko 15 procenata.

Izvor: Reuters, Bloomberg, Momentum