Nemački proizvođač automobila i vanova, Mercedes-Benz, očekuje nižu operativnu marginu ove godine i u diviziji automobila i vanova, ukazujući na „izuzetnu“ neizvesnost izazvanu sukobima na Bliskom istoku i u Ukrajini i tenzijama između Kine i SAD.

Kompanija je prošlu godinu okončala sa rastom prihoda od dva odsto na 153,2 milijarde evra, dok je operativni profit (EBIT) pao na 19,7 milijardi evra sa 20,5 milijardi evra prethodne godine. Prilagođena EBIT margina u auto segmentu pala je dva procentna poena na 12,6 odsto, što je bilo u skladu sa prognozom uprave, nakon što su inflacija i veći troškovi u vezi sa otežanim snabdevanjem smanjili profitabilnost.

Uska grla u lancima snabdevanja za kritične komponente i dalje su „značajan faktor rizika“, dok bi potencijal za „još izraženije“ usporavanje privrednog rasta takođe mogao da utiče na tržište automobila, navela je kompanija.

Akcije Mercedesa treću godinu zaredom nose visoke dividendne prinose 

Izvor: Mercedes

Kada je u pitanju elektrifikacija, kompanija je na liniji nekih drugih predstavnika u industriji zauzela konzervativan stav. Očekuje se da će prodaja električnih vozila, uključujući hibride, ostati na oko 19-21 odsto od ukupne prodaje u tekućoj godini, dok bi polovinu prihoda mogla dostići tek u drugoj polovini raspona 2025-2030. godine, umesto ranije proklamovanog cilja u 2025. godini.

U tekućoj godini u auto diviziji očekuje se prilagođena EBIT margina od 10-12 odnosno 12-14 odsto kada je segment vanova u pitanju, ispod prošlogodišnjih 15,1 odsto. Kompanija je još tokom prošle godine upozoravala na probleme u snabdevanju i inflaciju koji utiču na prodaju, dok je cenovni rat na tržištu e-vozila vršio pritisak na profitne margine.

Kompanija je delimično ublažila ove pritiske rastom cena vozila – prosečna cena modela prošle godine povećana je za dva odsto na 74.200 evra. Rast prosečne cene vozila u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu iznosio je 46 odsto, delimično i usled orijentacije kompanije na skuplje, profitabilnije modele.

Kompanija je povećala dividendu sa prošlogodišnjih 5,2 na 5,3 evra po akciji (očekivani prinos 7,4 odsto), a takođe je odobrila novi program sticanja sopstvenih akcija od tri milijarde evra, povrh prošle godine odobrenih četiri milijarde evra. Uprava planira da celokupan slobodan novčani tok (FCF) industrijskog biznisa nakon isplate dividende (racio isplate oko 40 odsto) iskoristi u svrhe otkupa sopstvenih akcija.

Uprava kompanije u tekućoj godini očekuje FCF na neznatno nižem nivou od prošlogodišnjih 11,3 milijarde evra.

Akcije Mercedesa skočile su na današnjem trgovanju 4,7 odsto na 71,3 evra, dok u poslednjih godinu dana beleže minus od oko pet odsto.

Izvor: Reuters, Mercedes-Benz, Momentum