Tradicionalna mesečna anketa koju je u periodu 7-13. oktobar sprovela jedna od vodećih američkih banaka, Bank of America (BofA), pokazala je potpunu kapitulaciju (situacija u kojoj je veliki broj investitora već prodao akcije) što bi moglo otvoriti put za oporavak tržišta u narednoj godini.

Analitičari ove banke očekuju da bi akcije mogle da dostignu dno u prvoj polovini 2023. godine nakon što Fed definitivno okonča proces podizanja kamata.

Anketa kojom je obuhvaćeno 326 portfolio menadžera koji pod upravljanjem imaju imovinu od oko 971 milijardi dolara, ukazala je na značajan pad u likvidnosti na tržištu. Prema nalazima pregleda, investitori drže prosečno 6,3 odsto portfolija u gotovini, što je najviši nivo još od Internet mehura iz 2001. godine, dok je 49 odsto učesnika na tržištu slabije izloženo akcijama u odnosu na istorijski prosek.

Povećanje novčane pozicije u portfeljima nastavljeno i u oktobru

Izbor: BofA

Skoro rekordni broj učesnika ankete očekuje slabljenje ekonomije u narednih 12 meseci, dok 79 odsto njih očekuje pad inflacije u istom periodu.

Kako sezona objave kvartalnih izveštaja uzima maha, 83 odsto investitora očekuje da će se globalni profiti pogoršati u narednih 12 meseci. Oko 91 odsto ispitanika reklo je da je malo verovatno da će globalni korporativni profit porasti 10 ili više odsto u narednih godinu dana, što je najpesimističnija ocena još od globalne finansijske krize. Ova ocena prema analitičarima BofA ukazuje da ima prostora za dalje slabljenje profita kompanija iz indeksne korpe S&P 500.

Globalne akcije beleže snažan oporavak proteklih dana nakon što su dobile tehničku podršku na određenim nivoima, najavljene promene u vođenju vladine politike u Britaniji i investitori stavili veći fokus na sezonu objava rezultata.

Izvor: Bloomberg, Momentum