Vlasnik familije društvenih mreža, među kojima je i Facebook, Meta Platforms, zabeležio je veliki skok vrednosti akcija nakon što je kompanija u poslednjem kvartalu zabeležila prihode veće od očekivanja, najavila niže troškove u tekućoj godini i masivan program otkupa sopstvenih akcija.

Meta je u periodu oktobar-decembar zabeležila pad prihoda od 4,5 odsto na 32,17 milijardi dolara, ali iznad očekivanja tržišta od 31,7 milijardi dolara.

Posmatrano po segmentima, metaverzum divizija, Reality Labs, zabeležila je pad prihoda sa prošlogodišnjih 877 na 727 miliona dolara, dok je gubitak produbljen sa 4,3 na 3,3 milijarde dolara. Segment Familije aplikacija zabeležio je pad prihoda od 4,1 odsto na 31,4 milijarde dolara, dok je operativni profit iznosio 10,7 milijardi dolara u odnosu na 15,9 milijardi dolara prošle godine.

Broj dnevno aktivnih korisnika familije aplikacija porastao je pet odsto na 2,96 milijardi, a mesečno aktivnih 3,74 milijarde uz rast od četiri odsto, dok je samo Facebook dostigao 2,96 milijardi mesečno aktivnih korisnika uz godišnji rast od dva odsto.

Broj mesečno aktivnih korisnika familije (u mlrd)

Izvor: Meta Platforms

Profit kompanije u kvartalu zabeležio je veliki pad pre svega usled većih troškova restrukturiranja u visini od 4,2 milijarde dolara koji se odnose na konsolidaciju pojedinačnih segmenata poslovanja, otpuštanje zaposlenih i otkazivanje nekoliko data centara. Neto profit je pao 55 odsto na 4,7 milijardi dolara ispod konsenzusa od šest milijardi dolara.

Tokom razgovora sa investitorima, uprava kompanije je naglasila da će 2023. biti „godina efikasnosti“, fokusirajući se na eliminisanje nivoa srednjeg menadžmenta, ukidanje neefikasnih projekata i veće korišćenje alata za veštačku inteligenciju kako bi se povećala produktivnost inženjera.

Kompanija u tekućem kvartalu očekuje prihod u rangu 26-28,5 milijardi dolara (konsenzus 27,25 milijardi dolara), što bi na gornjem kraju raspona posle dužeg vremene donelo rast na godišnjem nivou.  Troškovi na nivou godine se očekuju u rasponu 89-95 milijardi dolara, što je smanjenje u odnosu na ranije najavljenih 94-100 milijarde dolara. Kapitalna ulaganja su projektovana na 30-33 milijarde dolara u odnosu na prethodnu prognozu uprave od 34-37 milijarde dolara.

Uprava kompanije je najavila i pojačani program otkupa sopstvenih akcija u visini od 40 milijardi dolara, nakon što je preostalo raspoloživih 10,9 milijardi dolara iz prethodnog programa.

Akcije Mete, koje su prošle godine bile jedan od najvećih gubitnika u tehnološkom sektoru, beleže rast u pred-trgovanju od 19 odsto na 182,2 dolara.

Izvor: FT, Meta, Momentum