Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, objavio je kvartalne rezultate poslovanja i dao dobra očekivanja za tekući period, što pokazuje da bi jaka tražnja na polju Data centara mogla da ublaži usporeni oporavak tržišta mobilnih telefona i personalnih računara.

Kompanija očekuje da će prihod u fiskalnom drugom tromesečju biti u rasponu 5,1-5,5 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 4,99 milijardi dolara. Prilagođeni gubitak po akciji se očekuje u rasponu od 0,21-0,35 dolara, bolje od očekivanog minusa od 0,62 dolara.

Poboljšani izgledi daju još jedan signal da kompanija polako izlazi iz najgoreg perioda za ovu industriju i bliži se ponovo profitabilnosti. Ovo je pre svega doprinos pomame za alatima koji koriste generativnu veštačku inteligenciju (AI), a uprava je naglasila da postoji snažna tražnja za skupom memorijom koja se koristi u Data centrima koji omogućavaju razvoj AI softvera.

Uprava kompanije je ponovila predviđanje da će 2024. biti godina oporavka za industriju, dok bi u 2025. mogli da se ostvare rekordni rezultati. Kompanija neće još uvek povećati proizvodnju, sve dok se cene čipova ne poboljšaju, premda je već prodala celokupnu memoriju velikog propusnog opsega koju može da proizvede u 2024. godini.

Micron prekinuo niz negativnih prilagođenih bruto margina 

Izvor: Micron

Kada su u pitanju do sada ključna tržišta za kompaniju, Micron očekuje da tržište PC-a poraste u kalendarskoj 2024. godini niskim do srednjim jednocifrenim stopama, nakon dve godine pada. Tržište mobilnih telefona pokazuje znake oporavaka i moglo bi da „blago poraste“ u 2024. godini.

U fiskalnom prvom kvartalu koji je završen 30. novembra kompanija je zabeležila rast prihoda od 15,6 odsto na 4,73 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 4,54 milijarde dolara, pre svega usled prodaje DRAM čipova koji su činili 73 odsto ukupne prodaje. Na kvartalnom nivou DRAM čipovi su zabeležili rast prihoda od 24 odsto, dok su NAND čipovi porasli dva odsto.

Prilagođeni gubitak po akciji iznosio je 0,95 dolara, u odnosu na očekivani minus od 1,00 dolar po akciji. Prilagođena bruto margina iznosila je jedan odsto, dok se u tekućem kvartlalu očekuje u rasponu od 11,5-14,5 odsto.

Operativno novčani tok (OCF) dostigao je 1,40 milijardi dolara u odnosu na 249 miliona dolara u prethodnom kvartalu i 943 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Kompanija je krajem novembra objavila preliminarne rezultate, upozorivši na veće operativne troškove, što je oborilo vrednost akcija.

Akcije Micron-a porasle su juče u produženom trgovanju 4,8 odsto na 82,5 dolara, nakon što su prethodno skočile u tekućoj godini oko 57 odsto.

Izvor: Bloomberg, Micron, Momentum