Najveći američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, objavio je kvartalne rezultate i poslovne izglede za tekuće tromesečje iznad očekivanja, što ukazuje da polako popušta prezasićenost tržišta uprkos problemima u Kini sa kojima se kompanija suočava.

Prihod u fiskalnom trećem kvartalu pao je 56,6 odsto na 3,75 milijardi dolara, ali je bio iznad konzenzusa od 3,68 milijadi dolara i dva odsto viši od realizacije iz prethodnog kvartala.

Cene DRAM čipova koji su činili 71 odsto prihoda pale su na kvartalnom nivou oko 10 odsto, dok su isporuke u bitovima skočile oko 10 procenata. Prosečne cene NAND čipova na kvartalnom nivou su pale 15-16 odsto uz rast isporuka u bitovima od 35-40 odsto.

Operativni novčani tok u kvartalu iznosio je svega 24 miliona dolara u odnosu na 343 miliona u prethodnom kvartalu i 3,84 milijarde dolara prošle godine. Prilagođena dobit po akciji (EPS) iznosila je -1,43 dolara, što je bilo bolje od konsenzusa od -1,57 dolara, dok je bruto margina takođe bila na negativnoj teritoriji (-16%).

Iz uprave kompanije su saopštili da je „industrija prošla period najnižeg nivoa prihoda“, te očekuje „da će se marže poboljšati kako se ravnoteža ponude i potražnje postepeno obnavlja“, ali da Kina predstavlja značajnu otežavajuću okolnost nakon što je kineski regulator ocenio da proizvodi kompanije predstavljaju bezbednosni rizik.

Kompanija je upozorila da bi oko polovine prihoda koje ostvaruje od klijenata sa sedištem u Kini moglo biti pogođeno, što predstavlja oko četvrtinu njenih globalnih prihoda. Uprava je situaciju u Kini ocenila kao „neizvesnu i nejasnu“, te da je već nekolicina klijenata kompanije, poput proizvođača telefona, kontaktirana od strane kineskih vlasti kao deo  ove odluke od 21. maja.

Micron očekuje postepen oporavak bruto margine u 4Q

Uprkos ovome, kompanija ima „dugoročni cilj“ da zadrži svoj udeo na globalnom tržištu. Međutim, iako klijenti kompanije smanjuju viškove zaliha, Micron ne predviđa brzi povratak na stope rasta u 2023. godini. Očekuje se da će isporuke personalnih računara u tekućoj godini pasti „niskom dvocifrenom stopom“ na nivo ispod vremena pre početka pandemije. Drugi bitan segment, tržište pametnih telefona oslabiće prema procenama kompanije srednjom jednocifrenom stopom.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prihod u rasponu 3,7-4,1 milijardu dolara u odnosu na konsenzus od 3,9 milijardi dolara. Bruto margina se i dalje očekuje na negativnoj teritoriji od -10,5 odsto i EPS od -1,19 dolara (konsenzus -1,08 dolara).

Akcije Micron-a u post-trgovanju porasle su tri odsto na 69,1 dolar, dok od početka godine beleže rast od 38,5 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum