Najveći američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, saopštio je da se kompanija suočava sa najvećom prezasićenošću tržišta u više od poslednjih deset godina, te da će biti teško da kompanija vrati profitabilnosti u 2023. godini.

Kompanija je prilikom objave rezultata saopštila niz mera za smanjenje troškova, uključujući otpuštanje 10 odsto zaposlenih, sa ciljem da se prebrodi brzi pad prihoda. Pored planiranog smanjenja radne snage, kompanija je suspendovala otkup sopstvenih akcija i smanjila očekivana kapitalna ulaganja u fiskalnoj godini na 7-7,5 milijardi dolara sa ranijeg targeta od 12 milijardi dolara.

U fiskalnom prvom kvartalu koji je završen 1. decembra Micron je zabeležio pad prihoda od 47 odsto na 4,09 milijarde dolara, ispod očekivanja od 4,13 milijardi dolara. Prilagođeni gubitak po akciji iznosio je četiri centa što je lošije od prognoza analitičara koji su očekivali gubitak od jednog centa.

Uprava kompanije je naglasila da je trenutno na delu najveća neravnoteža između ponude i tražnje u poslednjih 13 godina, ali da bi zalihe kod klijenata mogle da dostignu vrhunac u tekućem kvartalu. Prema navodima kompanije, klijenti bi mnogo optimalnije nivoe zaliha mogli beležiti sredinom 2023. godine, dok bi prihodi Micron-a mogli zabeležiti oporavak u drugoj polovini godine.

Kada je, pak, profitabilnost kompanije u pitanju, uprava je naglasila da će „brzina oporavka profitabilnosti zavisiti od toga koliko će brzo isporuke memorijskih čipova da se vrate u normalu“.

Akcije Micron-a pale su u produženom trgovanju 1,8 odsto na 50,3 dolara, dok od početka godine registruju minus od 46 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum