Najveći američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, objavio je kvartalne rezultate poslovanja ispod konsenzusa tržišta, ali i najavio bolje poslovanja u tekućem kvartalu nego što su investitori strahovali što bi mogao biti signal da je najgore vreme za ovu delatnost prošlo.

U tekućem fiskalnom kvartalu kompanija očekuje da bi prihod mogao dostići 3,9 milijardi dolara, što je iako slabije za oko 55 procenata na godišnjem nivou bolje od očekivanja tržišta od 3,75 milijardi dolara.

„Zalihe kupaca postaju sve manje i očekujemo postepena poboljšanja u uravnotežavanju ponude i potražnje u industriji“, rekao je izvršni direktor Sanjai Mehrotra.

Kompanija očekuje gubitak od oko 1,58 dolara po akciji u tekućem fiskalnom kvartalu, što uključuje i negativan uticaj od 45 centi povezan sa otpisom zaliha vrednih 500 miliona dolara. Analitičari su očekivali gubitak od 84 centa po akciji.

Uprava očekuje negativnu bruto marginu i u fiskalnom 3Q

Izvor: Micron

Pre tri meseca, Micron je najavio mere za smanjenje troškova, uključujući smanjenje radne snage za 10 odsto i usporavanje kapitalnih ulaganja. Kompanija je navela da očekuje poboljšanje prihoda u drugoj polovini godine, ali da će pitanje profitabilnosti i dalje ostati problematično.

Micron sada očekuje da će broj zaposlenih biti smanjen do 15 odsto, dok su kapitalna ulaganja smanjena za 40 odsto na sedam milijardi dolara što je donja zona ranije datog raspona.

Za 2023. kompanija očekuje da će potražnja rasti brže od ponude, da će prihodi da se povećavaju iz kvartala u kvartal, da je nivo zaliha na tržištu premašio vrhunac, te da krajnja tržišta mobilnih telefona i personalnih računara padaju blaže nego što se očekivalo. Takođe, divizija kompanija orijentisana na Data centre u prethodnom kvartalu već je udarila u dno poslovanja.

U prethodnom fiskalnom kvartalu koji je okončan 2. marta, Micron je zabeležio pad prihoda od 53 odsto na 3,69 milijardi dolara, lošije od konsenzusa od 3,75 milijardi dolara. Iako je u kvartalu kompanija isporučila više memorijskih čipova, usled pada cene DRAM čipova za 20 odsto na kvartalnom nivou i NAND čipova za oko 25 odsto prihod je drastično smanjen.

Kada je profitabilnost u pitanju, kompanija je zabeležila duboko negativnu bruto marginu i gubitak mimo jednokratnih stavki od 1,91 dolar po akciji. Tržište je očekivalo negativan rezultat od 63 centa po akciji.

Akcije kompanije na početku trgovačkog dana beleže rast od skoro šest odsto na 62,6 dolara.

Izvor: Bloomberg, Micron, Momentum