Američka softvetska kompanija, Microsoft, objavila je prihode i profit za fiskalni treći kvartal iznad očekivanja tržišta, zahvaljujući pre svega rastu cloud usluga boljem od očekivanja.

Prihod kompanije u periodu januar-mart skočio je 7,1 odsto na 52,86 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 51,02 milijarde dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) porasla je deset procenata na 2,45 dolara, iznad očekivanja od 2,23 dolara.

Segment poslovanja Inteligentni cloud zabeležio je rast prihoda od 16 odsto na 22,08 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 21,94 milijarde dolara. Prihod Azure-a i drugih cloud usluga porastao je stopom od 27 procenata (31 odsto mimo kursnih razlika) u odnosu na rast od 31 odsto u prethodnom kvartalu, ali iznad konsenzusa od 26,5 odsto.

Segment Produktivnost i poslovni procesi, koji obuhvata Office, LinkedIn i Dynamics, zabeležio je rast prihoda od 11 odsto na 17,52 milijarde dolara, iznad konsenzusa od 17,05 milijardi dolara.

Već nekoliko kvartala najslabiji segment poslovanja, Personalni računari, koji obuhvata Bing, Windows, Surface i Xbox, zabeležio je pad prihoda od devet odsto na 13,26 milijardi dolara, ali je i on bio iznad očekivanja od 12,25 milijardi dolara. U okviru segmenta, prodaja Windows OEM softvera pala je stopom od 28 procenata, što je ublažavanje u odnosu na korekciju od 39 odsto u prošlom kvartalu. Svetla tačka u segmentu bili su komercijalni proizvodi i cloud usluge sa rastom od 14 odsto, te Bing-a i reklamni prihodi sa rastom od deset procenata.

Uprkos usporavanju Microsoft i dalje na stazi rasta (rast prihoda na godišnjem nivou)

Izvor: Microsoft

Operativni novčani tok kompanije, mimo jednokratnih stavki, porastao je u kvartalu jedan odsto na 24,4 milijarde dolara, dok je slobodan novčani tok pao pet procenata na 17,8 milijardi dolara.

Kompanija je u kvartalu akcionarima vratila 9,7 milijardi dolara, i to 5,1 milijardu kroz dividende, a 4,6 milijarde dolara kroz otkup sopstvnih akcija.

U četvrtom fiskalnom kvartalu Microsoft očekuje prihode u rasponu od 54,85-55,85 milijardi dolara, što na sredini očekivanja daje godišnju stopu rasta od 6,7 odsto,  iznad konsenzusa od 54,84 milijarde dolara.

Kada je u pitanju aktuelna tema oko veštačke inteligencije, kompanija je najavila da će „nastaviti da investira u cloud infrastrukturu, posebno vezano za veštačku inteligenciju, i očekuje da će to rezultirati u rastu prihoda tokom vremena“.

Akcije Microsoft-a skočile su u produženom trgovanju 8,5 odsto na 298,9 dolara gde su se poslednji put nalazile u aprilu prošle godine.

Izvor: CNBC, Microsoft, Momentum