Američka softverska kompanija, Microsoft, objavila je najjači rast prodaje u poslednjih šest tromesečja, pre svega usled rasta prihoda od cloud usluga koje su dobile na značaju nakon ekspanzije proizvoda baziranih na veštačkoj inteligenciji.

Prihod kompanije u fiskalnom prvom tromesečju koji je završen 30. septembra porastao je 12,8 odsto na 56,5 milijardi dolara što je bilo iznad konsenzusa od 54,6 milijardi dolara.

Segment poslovanja Inteligentni cloud zabeležio je rast prihoda od 19 odsto na 24,3 milijarde dolara. Prihod Azure-a i drugih cloud usluga porastao je stopom od 29 odsto (28 odsto mimo kursnih razlika; konsenzus 25,6 odsto) u poređenju sa 26 procenata u prethodnom kvartalu. Rast ovog segmenta podržale su nove cloud usluge koje su omogućile korišćenje OpenAI proizvoda koji sada ima 18 hiljada korisnika u odnosu na 11 hiljada iz prethodnog kvartala.

Segment Produktivnost i poslovni procesi zabeležio je rast prihoda od 13 odsto na 18,6 milijardi dolara, predvođen rastom Office komercijalnih proizvoda od 15 odsto. Office namenjen pojedinačnim potrošačim porastao je tri odsto, prihodi od LinkedIn-a osam odsto, a Dynamics-a 22 odsto.

Segment Personalni računari se vratio rastu i zabeležio povećanje prihoda od tri odsto na 13,7 milijardi dolara, zahvaljujući rastu prodaje Windows OEM softvera of četiri odsto i Windows komercijalnih proizvoda i cloud usluga od osam odsto. Prihod od Gejminga je rastao stopom od devet odsto, a pretraživač i reklamni prihodi 10 odsto.

Microsoft ponovo na stazi dvocifrenog rasta prihoda

Izvor: Microsoft

Dobit po akciji (EPS) u periodu jul-septembar porasla je 27 odsto na 2,99 dolara, iznad očekivanja od 2,65 dolara. Operativni profit je skočio 25 odsto na 26,9 milijardi dolara uz rast operativne margine od pet procentnih poena na 48 odsto.

Kada su u pitanju očekivanja, uprava kompanije vidi rast Azure-a u tekućem kvartalu od 26-27 odsto, dok bi u drugoj polovini fiskalne godine trebalo da bude „stabilan“ uz povećani pozitvan uticak od primenjene veštačke inteligencije.

Ukupni prihodi u kvartalu očekuju se u rasponu 60,4-61,4 milijarde dolara, što predstavlja potencijalni rast od oko 15 odsto, dok je prognoza u skladu sa konsenzusom tržišta od 60,9 milijardi dolara.

Akcije Microsoft-a u pred-trgovanju beleže rast od 3,6 odsto na 342,5 dolara, dok su prethodno u 2023. zabeležile rast od oko 38 procenata.

Izvor: Microsoft, Bloomberg, Momentum