Američka softverska kompanija, Microsoft, objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja tržišta, dok je prognoza poslovnih rezultata u aktuelnom kvartalu došla neznatno ispod konsenzusa.

Prihod kompanije u fiskalnom drugom tromesečju porastao je 17,6 odsto na 62,02 milijarde dolara što je bilo iznad konsenzusa od 61,12 milijardi dolara.

Segment poslovanja Inteligentni cloud zabeležio je rast prihoda od 20 odsto na 25,9 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 25,29 milijardi dolara. Prihod Azure-a i drugih cloud usluga porastao je stopom od 30 odsto (28 odsto mimo kursnih razlika; konsenzus 28 odsto) u poređenju sa 29 procenata u prethodnom kvartalu. Šest procentnih poena rasta donela je veštačka inteligencija (AI), a kompanija sada ima 53.000 Azure AI korisnika među kojima je trećina novih klijenata.

Segment Produktivnost i poslovni procesi zabeležio je rast prihoda od 13 odsto na 19,3 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 18,99 milijardi dolara, predvođen rastom Office komercijalnih proizvoda od 15 odsto. Office namenjen pojedinačnim potrošačim porastao je pet odsto, prihodi od LinkedIn-a devet odsto, a Dynamics-a 21 odsto.

Segment Personalni računari doneo je rast prihoda od 19 odsto na 16,9 milijardi dolara, iznad konsenzusa od 16,79 milijardi dolara. Prihod od Gejminga porastao je 49 odsto, a Xbox-a 61 odsto (preuzimanje Activisiona). Windows OEM je porastao 11 odsto nakon što je tržište PC-a počelo da se stabilizuje, a Windows komercijalni proizvodi i usluge devet odsto. Nastavljen je pad prihoda od hardvera, ali ublaženom stopom od devet odsto.

Microsoft zabeležio najveću stopu rasta u poslednje dve godine (godišnji rast prihoda)

Izvor: Microsoft

Neto profit u periodu dostigao je 21,87 milijardi dolara odnosno 2,93 dolara po akciji (rast od 33 odsto), iznad konsenzusa od 2,78 dolara. Operativni profit je skočio 33 odsto na 27,0 milijardi dolara uz rast operativne margine od pet procentnih poena na 44 odsto.

Kada je likvidnost u pitanju, operativni novčani tok (OCF) je skočio 69 odsto usled snažne naplate i prošlogodišnje niske baze zbog slabijeg operativnog profita. Slobodan novčani tok je skočio 86 odsto na 9,1 milijardi dolara, što odražava tajming plaćanja opreme i imovine.

U tekućem kvartalu kompanija očekuje prihod od 60-61 milijardu dolara, što na sredini raspona pretpostavlja stopu rasta od 14,5 odsto, dok je konsenzus tržišta bio na 60,93 milijarde dolara.

Kompanija je u kvartalu okončala preuzimanje proizvođača igrica Activision Blizzard, najavila sopstveni razvoj čipova za cloud usluge i integrisala usluge Copilot AI čet asistenta u okviru softverskog paketa Microsoft 365 za 30 dolara mesečno, a ovog meseca je pretplata od 20 dolara ponuđena i pojedinačnim korisnicima.

Akcije Microsoft-a, koje zadnjih godinu dana beleže rast od 68 odsto, pale su na jučerašnjem trgovanju 2,7 odsto na 397,6 dolara.

Izvor: CNBC, Microsoft, Momentum