Tehnološka kompanija specijalizovana za autonomnu vožnju, Mobileye Global Inc, u postupku inicijalne ponude akcija (IPO), postigla je vrednovanje bolje od prethodno odobrenog raspona.

Ova kompanija u vlasništvu američkog Intela prodala je 41 milion akcija po ceni od 21 dolar, u odnosu na inicijalno predviđen raspon od 18-20 dolara.

Mobileye je na ovoj ceni vrednovan 16,7 milijardi dolara, što je iznad 15,3 milijarde dolara, cene po kojoj je Intel preuzeo kompaniju 2017. godine od, ali značajno ispod očekivanja kada je ovaj IPO i obelodanjen.

Kompanija će prikupiti 861 milion dolara i ovo listiranje je četvrto po veličini na američkom tržištu u tekućoj godini, a takođe među retkim ove godine koje je postiglo cenu iznad ranije utvrđenog raspona.

Mobileye je saopštio da će prikupljena sredstva koristiti za radni kapital i generalne poslovne svrhe, ali i da otplati deo duga prema matičnoj kompaniji. Prošle godine Mobileye je zabeležio prihod od 1,39 milijardi dolara uz gubitak od 75 miliona evra.

Intel je u postupku IPO-a naveo da će zadržati sve akcije klase B koje će mu omogućiti da kontroliše kompaniju sa 99,4 odsto glasačkih prava.

Izvor: Bloomberg, Momentum